Un tribunal japonez a ordonat marți ca sectei Moon, aflată în centrul criticilor după asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe în 2022, să îi fie retrasă orice recunoaștere legală.
Tribunalul districtual din Tokyo „a emis un ordin de dizolvare legală” a Bisericii Unificării, fondată în 1954 în Coreea de Sud de Sun Myung Moon, după o cerere a Guvernului, în contextul anchetei privind asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe în 2022, conform Associated Press.
Ordinul a urmat unei cereri a Ministerului Educației din Japonia din 2023 de a dizolva secta, invocând tacticile manipulatoare ale acesteia de strângere de fonduri și recrutare de adepți.
În hotărâre, instanța a spus că problemele bisericii sunt extinse și de lungă durată și că este necesar un ordin de dizolvare, deoarece este puțin probabil ca aceasta să se reformeze în mod voluntar.
Biserica ar fi încercat să influențeze deciziile adepților săi, folosind tactici de manipulare, făcându-i să cumpere bunuri scumpe și să doneze mai mult decât își puteau permite, și intimidând membrii și familiile lor.
Biserica a declarat că ia în considerare formularea unui apel imediat la decizia Tribunalului, care ar lipsi-o de scutirea de taxe și ar necesita lichidarea activelor sale. Filiala japoneză a bisericii a criticat cererea ca fiind o amenințare serioasă la adresa libertății religioase și a drepturilor omului ale adepților săi.
Ancheta privind asasinarea lui Shinzo Abe a dezvăluit decenii de legături strânse între biserica din Coreea de Sud și Partidul Liberal Democrat din Japonia.
Biserica a obținut statutul legal de organizație religioasă în Japonia în anii 1960, în timpul unei mișcări anticomuniste susținută de bunicul lui Abe, fostul prim-ministru Nobusuke Kishi.
Tetsuya Yamagami, bărbatul acuzat că l-a împușcat pe Shinzo Abe în timpul unui eveniment din campania electorală, ar fi spus poliției că gestul său a fost motivat de legăturile fostului prim-ministru cu biserica.
Yamagami a povestit că mama sa ar fi donat bisericii aproximativ 100 de milioane de yeni (aproape un milion de euro la acea vreme), falimentând familia. Yamagami se află în prezent în arest preventiv și ar putea fi condamnat la moarte dacă va fi condamnat.
Abe era cunoscut pentru opiniile sale arhi-conservatoare asupra problemelor de securitate și istorie și apăruse la evenimente organizate de afiliații bisericii.
Biserica este primul grup religios din Japonia care să fie supus unui ordin de revocare bazat pe încălcări ale codului civil. Două cazuri anterioare au implicat acuzații penale – cultul Aum Shinrikyo, autorii unui atac cu gaz sarin în metroul din Tokyo, și grupul Myokakuji, ai cărui directori au fost condamnați pentru fraudă.
Biserica, care se numește oficial Federația Familiilor pentru Pace și Unificare Mondială, a fost fondată la Seul în 1954, la un an după sfârșitul Războiului Coreean, de către regretatul reverend Sun Myung Moon, un mesia autoproclamat care a predicat noi interpretări ale Bibliei și sisteme de valori conservatoare, orientate spre familie.
De-a lungul vieții, Moon a făcut eforturi pentru a-și transforma biserica într-o mișcare religioasă mondială și pentru a-și extinde afacerile și activitățile caritabile. Moon a fost condamnat pentru evaziune fiscală în 1982 și a ispășit o pedeapsă cu închisoarea în New York. A murit în 2012.
Biserica este probabil cel mai bine cunoscută pentru nunțile în masă în care cupluri, adesea din țări diferite, se căsătoresc sau își reînnoiesc jurămintele, în locuri precum stadioane și săli de sport.
Se spune că grupul are milioane de membri la nivel global, inclusiv sute de mii în Japonia.
În anii 1970 și 1980, biserica s-a confruntat cu acuzații că folosea tactici de recrutare insidioase și spăla creierul adepților astfel ca aceștia să îi dea lui Moon părți uriașe din veniturile lor.
În Japonia, grupul s-a confruntat cu procese pentru că a oferit „obiecte spirituale” care i-ar fi determinat pe membri să cumpere artă și bijuterii scumpe sau să-și vândă proprietățile imobiliare pentru a strânge donații pentru biserică.
Biserica a dezvoltat relații cu lideri mondiali conservatori, inclusiv președinții americani Richard Nixon, Ronald Reagan și George H.W. Bush și, mai recent, Donald Trump.
Moon a avut legături și cu fondatorul Coreei de Nord, Kim Il Sung, bunicul actualului conducător Kim Jong Un.
În autobiografia sa Moon a povestit că i-a cerut lui Kim să renunțe la ambițiile sale nucleare și că Kim a răspuns că programul său atomic este în scopuri pașnice și că nu are nicio intenție să-l folosească pentru a „ucide compatrioții (coreeni)”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: