SEISM. Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Mexic. A fost emisă alertă de tsunami

SEISM. Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Mexic. A fost emisă alertă de tsunami
SEISM. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade s-a produs, duminică, în Vrancea / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 23/06/2020, 20:00
Actualizat: 23/06/2020, 20:02

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs marți în regiunea de sud-est a Mexicului.

Seismul s-a simțit și în capitala țării, Ciudad de Mexico, după cum informează BBC și site-ul agenției de presă Reuters.

Serviciul Seismologic Național (SSN) a calculat inițial că magnitudinea cutremului a fost de 7,1 grade pe scara Richter și a anunțat că acesta s-a produs la 12 kilometri de localitatea Crucecita, din statul Oaxaca.

Pe de altă parte, Serviciul Geologic al Statelor Unite ale Americii (USGS) a calculat inițial că seismul a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, însă la doar câteva minute a revizuit-o la 7,4 grade.

A fost emisă alertă de tsunami

Autoritățile au emis o alertă de tsunami în urma cutremurului de marți. Regiunile vizate sunt coasta pacifică a Mexicului, Guatemala, Honduras și El Salvador. Potrivit autorităților, există posibilitatea ca pe coastele mexicane să se formeze valuri de până la trei metri ca urmare a seismului.

În capitala țării, Ciudad de Mexico, alarmele au pornit cu câteva secunde înainte ca seismul să poată fi simțit în oraș.

Autoritățile din capitala mexicană au anunțat că, din primele informații, nu există victime sau pagube materiale însemnate ca urmare a cutremurului.

„Din primele survolări efectuate în Ciudad de Mexico, nu am înregistrat prăbușiri ale unor clădiri”, a scris pe Twitter Omar Garcia, secretarul pentru siguranță publică din capitala mexicană.

Pe lângă capitala Ciudad de Mexico, cutremurul a fost simțit și în statele Oaxaca, Chiapas, Puebla, Guerrero și Morelos.

Cutremure de magnitudine mare se petrec destul de frecvent în Mexic. În 2017, 355 de persoane au murit în capitala Ciudad de Mexico și în zonele apropiate, după ce țara a fost lovită de un seism de 7,1 grade pe scara Richter.

Situat la intersecția a trei plăci tehtonice, Mexicul este una dintre țările cu cele mai multe cutremure din lume. Capitala este văzută ca una dintre cele mai expuse regiuni din cauza localizării sale, pe fundul unui fost lac.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase