Serviciu francez de informații, acuzat de suprimarea unui articol din Wikipedia

Redactor:
Valentin Vidu
Serviciu francez de informații, acuzat de suprimarea unui articol din Wikipedia
Wikimedia Foundation a acuzat sâmbătă un serviciu francez de informații, Direcția Centrală de Informții Interne (DCRI), că a dispus suprimarea "sub amenințare" a unui articol din enciclopedia online gratuită Wikipédia, apreciind că aducea atingere secretului apărării naționale, relatează AFP.

Wikimedia Foundation a acuzat sâmbătă un serviciu francez de informații, Direcția Centrală de Informții Interne (DCRI), că a dispus suprimarea „sub amenințare” a unui articol din enciclopedia online gratuită Wikipédia, apreciind că aducea atingere secretului apărării naționale, relatează AFP.

Ministerul francez de Interne a contestat sâmbătă seara, pentru AFP, orice „amenințare”. „Într-un stat de drept, nu poate fi asimilată unei amenințări angajarea unei proceduri judiciare” cu privire la un „pasaj care ridică probleme securității naționale”, a subliniat ministerul.

Articolul respectiv, creat la 24 iulie 2009, este dedicat unei stații radio militare din departamentul Puy-de-Dôme, în centrul Franței.

Wikimedia Foundation, cu sediul în Statele Unite, care deține servere ce gazduiesc Wikipedia, afirmă pe site că a fost contactată la 4 martie de către DCRI, care cerea „suprimarea” articolului. Serviciile franceze relevau că acesta conținea „informații militare clasificate” și că „publicarea unor asemenea informații încalcă Codul Penal” francez, potrivit aceleiași surse.

„Am solicitat DCRI mai multe informații (…). Din nefericire, aceasta a refuzat să ofere precizări suplimentare și a cerut din nou ca articolul să fie șters integral”, afirmă Wikimedia Foundation, care a refuzat.

Pasajul vizat privea „organizarea componentei nucleare a apărării naționale”, precizează Ministerul de Interne.

„La 30 martie, am descoperit că DCRI (…) a contactat un voluntar (…) cu reședința în Franța”, afirmă Wikimedia Foundation. Direcția a „insistat” ca acesta să își folosească „drepturile administrative cu scopul de a suprima imediat articolul”. „Sub amenințare, acesta a suprimat articolul”, adaugă sursa citată.

Potrivit Ministerului francez de Interne, „la solicitarea Parchetului, sub controlul autorității judiciare”, acastă persoană, în urma unui refuz inițial de a șterge articolul, „a fost avertizată că riscă angajarea unor proceduri judiciare” împotriva sa, „în calitate de responsabil juridic al Wikipédia France”.

Wikimédia France declară, la rândul său, că voluntarul, care „nu are nicio legătură cu articolul incriminat”, a fost amenințat cu plasarea în arest preventiv în vederea unei inculpări. „Pagina a fost refăcută în noaptea de vineri spre sâmbătă de către o persoană ce locuiește în Elveția”, adaugă Wikimédia France.

Wikimedia „Fondation se opune cu ferimitate unor tentative guvernamentale de a intimida voluntari care își consacră timpul și energia construirii” Wikipedia, „unul dintre cele mai mari proiecte educative, pe care toată lumea îl poate accesa gratuit”.

Wikimedia Fondation este „sensibilă la problemele de securitate națională, dar în cazul în care nu există o amenințare aparentă (…), cere mai multe informații înainte de a suprima conținutul”. „A proceda altfel ar însemna autorizarea cenzurii (…), ceea ce ar reprezenta un atac direct la adresa valorilor Comunității Wikimedia”, scrie aceeași sursă.

Articolul, postat pe Wikipedia în franceză, a fost tradus în engleză sâmbătă.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide