Situație EXPLOZIVĂ în Irak. Jihadiștii au lansat o ofensivă de proporții în Nord. Armata irakiană fuge. Capitala Bagdad, în pericol UPDATE

Publicat: 12/06/2014, 12:39
Actualizat: 06/04/2019, 15:02

UPDATE 10:10.Rebelii se aflau, joi, la mai puțin de 100 de kilometri de Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensivă fulgerătoare la începutul săptămânii, au anunțat joi mai mulți oficiali citați de AFP.

Rebelii au preluat controlul asupra orașului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al poliției și locuitori contactați prin telefon de AFP.

Un localnic a povestit pentru AFP că bărbați înarmați patrulează pe străzi, în timp ce forțele guvernamentale sunt absente din acest sector.

UPDATE. Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea „imediată” a celor aproximativ 50 de cetățeni turci luați ostatici la consulatul din Mosul, în Irak, a anunțat vicepreședintele american Joe Biden, după o discuție la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

„Vicepreședintele a subliniat că Statele Unite condamnă acțiunile (insurgenților) din cadrul ISIS, cerând întoarcerea imediată în deplină siguranță a personalului și familiilor turce”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Într-o înregistrare audio datată de miercuri și atribuită purtătorului de cuvânt al ISIS, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urmă le „spune soldaților să meargă la Bagdad” și îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru „incompetență”, potrivit SITE, rețeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste.

„Continuați să vă extindeți. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad și la Karbala. Puneți-vă centurile și fiți pregătiți”, afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.
„Mergeți la Bagdad”, spune el în continuare.

Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică un „vânzător de lenjerie de corp”, el declară: „Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepția celor care vă acceptă ca premier și comandant”.

„Ați pierdut o ocazie istorică pentru poporul vostru de a controla Irakul și șiiți vă vor blestema întotdeauna, atâta timp cât vor trăi”, adaugă purtătorul de cuvânt.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Ultima cucerire a jihadiștilor sunniți este orașul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai încercat, fără succes, să ocupe Samarra, la aproximativ o sută de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.

Acest avans al combatanților din cadrul organizației Statul Islamic în Irak și Levant (ISIS) în fața forțelor guvernamentale în derută și a unei puteri șiite neputincioase, a determinat aproximativ jumătate de milion de locuitori să fugă. În fața avansului din nord al combatanților jihadiști antrenați, militarii și polițiștii au demonstrat o rezistență redusă, guvernatorul privinciei Ninive, Athil al-Nujaifi, acuzând comandanții militari că au abandonat câmpul de bătălie.

Armata SUA ia în calcul lansarea de atacuri aeriene împotriva jihadiștilor. Dar în niciun caz Statele Unite „nu intenționează” să trimită trupe la sol în Irak, potrivit lui Jennifer Psaki,purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat,după retragerea lor la 31 decembrie 2011, la încheierea unui angajament militar masiv american timp de opt ani.

În 2011, Bagdadul și Washingtonul nu au reușit să ajungă la un acord privind menținerea unui contingent american în Irak și mulți s-au alarmat atunci de o eventuală intensificare a violențelor după plecarea americanilor.
Washington a cheltuit ulterior zeci de miliarde de dolari pentru a forma și echipa forțe armate irakiene, aceleași care, în mod evident, au fugit din fața jihadiștilor.

ISIS a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care și consulul și membri ai forțelor speciale, precum și 31 de șoferi de camion turci din această provincie.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni cu ușile închise începând cu ora 11:30 (18:30 ora României) pentru a discuta despre situația din Irak. Trimisul special al ONU în Irak, Nikolai Mladenov, va interveni prin videoconferință.

ISIS care vrea să instaureze un stat islamic, a avertizat că „nu va opri seria de invazii binecuvântate”. Grupul controlează deja sectoare din provincia occidentală Al-Anbar de la frontiera cu Siria. Acuzat de abuzuri în Siria, acesta deține sectoare vaste în provincia petrolieră Deir Ezzor (nord-est), generând temeri privind o unire teritorială cu nord-vestul irakian.

Simbolic, grupul a difuzat miercuri pe Internet fotografii cu jihadiști care creează o rută între Siria și Irak aplatizând cu un buldozer un zid de nisip.

Secretarul general ONU face apel la solidaritate internațională pentru Irak

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat comunitatea internațională, miercuri, să fie unită în legătură cu evenimentele din Irak, o țară subminată de atacuri ale ultraislamiștilor, aflați de-acum în apropiere de capitala Bagdad, relatează AFP.

„Secretarul general a cerut comunității internaționale să se unească pentru a-și exprima solidaritatea față de Irak, contruntat cu o gravă provocare în materie de securitate”, a afirmat purtătorul său de cuvânt, citat într-un comunicat.

El „condamnă cu forță violențele izbucnite în Irak din cauza unor grupări teroriste ca Statul Islamic în Irak și Levant (ISIS), care a preluat controlul asupra Mosul, Tuz Khurmatu, Baiji și Tikrit”.

Foto: AFP/Mediafax Foto

De asemenea, el face apel la „respectarea legilor umanitare internaționale și drepturilor omului în acțiunile lansate în Irak împotriva terorismului și violenței”.

„Terorismul nu are dreptul de a anula calea spre democrație urmată prin voința poporului irakian”, a apreciat el.

La rândul lor, Statele Unite au promis, miercuri, să ajute Irakul, inclusiv militar, în fața acestei ofensive care a pus în derută armata formată și echipată de Washington, după doi ani și jumătate de la retragerea sa.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...