Soluția președintelui sirian pentru încheierea războiului civil: zdrobirea opoziției cu o „mână de fier”

Soluția președintelui sirian pentru încheierea războiului civil: zdrobirea opoziției cu o mână de fier
Publicat: 05/08/2013, 09:29
Actualizat: 05/08/2013, 09:29

Președintele sirian Bashar al-Assad și-a exprimat duminică seara hotărârea de a zdrobi cu o „mână de fier” rebeliunea care încearcă să îl înlăture de la putere de peste doi ani, la câteva zile după ce a afișat imaginea unui regim sigur de victorie, relatează AFP.

„Nu poate fi găsită nicio soluție cu terorismul, exceptând reprimarea lui cu o mână de fier”, a declarat președintele Assad în cursul unei rare alocuțiuni susținute la televiziunea publică.

În discursul său de 45 de minute, președintele a încurajat forțele armate să continue lupta împotriva rebelilor, calificați drept teroriști de către regim. „Criza nu va fi rezolvată decât pe câmpul de bătălie”, a declarat el.

Obținând două succese militare importante, Bashar al-Assad a adresat deja, joi, un mesaj militarilor cu ocazia zilei armatei. „Dacă în Siria nu am fi siguri de victorie, nu am avea capacitatea să rezistăm și nu am putea să continuăm (bătalia)” după doi ani de război, a subliniat el.

Assad a făcut una dintre rarele sale deplasări în afara Damascului, într-un fost bastion al rebelilor, iar autoritățile au difuzat imagini cu el salutând soldații.

Cu puțin timp înaintea intervenției sale televizate de duminică, președintele Assad a împărțit un „iftar” cu personalitățile politice și religioase ale Siriei, salutând poporul sirian care „s-a alăturat armatei”, potrivit agenției Sana.

În timpul acestui iftar – masa luată la întreruperea postului, la apusul soarelui, în timpul Ramadanului -, „președintele Assad a rostit un discurs în care a vorbit despre ultimele evoluții în criza din Siria și despre realizările eroice ale armatei siriene în apărarea țării”.

În cursul alocuțiunii sale televizate, Assad a apreciat că opoziția (Coaliția națională siriană) a eșuat și că nu a jucat niciun rol în căutarea unei soluții pentru a pune capăt conflictului care însângerează țara de 28 de luni. Potrivit lui, aceasta „nu este fiabilă” și este „în solda mai multor țări din Golf”.

În martie 2011, Siria a cunoscut o mișcare de protest care cerea, fără succes, reforme democratice. Regimul a declanșat o reprimare brutală a opoziției, calificând sistematic opozanții și rebelii drept „teroriști” și refuzând să admită existența unei revolte populare.

Contestarea populară s-a transformat apoi în insurecție armată, soldată cu peste 100.000 de morți, potrivit ONU.

Opoziția siriană s-a declarat dispusă, duminică, să coopereze cu o „anchetă imparțială” asupra crimelor de război comise în conflictul sirian, răspunzând astfel unui apel al lui Navi Pillay, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Cinci membri ai unei familii favorabile regimului au fost asasinați duminică de persoane înarmate în nordul Damascului, a anunțat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În vestul țării, o bătălie între rebeli și forțele regimului a provocat moartea a cel puțin 30 de persoane din ambele tabere, duminică, potrivit OSDO, iar o mașină-capcană a explodat la un post de control al armatei în cartierul Bustan al-Dour, din sudul Damascului.

Forțele regimului au continuat să bombardeze Barze (nord) și Jobar (est), a precizat OSDO, care a anunțat lupte și la Jabal al-Akrad, în provincia Lattakia, în cursul cărora au murit 12 rebeli și 19 militari.

La Ariha, în provincia Idleb (nord-vest), patru persoane, dintre care un copil, au fost ucise într-un bombardament, potrivit aceleiași surse.

În timp ce conflictul a forțat milioane de persoane să plece din propriile locuințe, țara a plonjat într-o criză economică fără precedent.

Pe plan diplomatic, noul președinte iranian Hassan Rohani a afirmat că nimic nu poate afecta relațiile Iranului cu Siria, în timp ce îl primea, duminică, la Teheran pe premierul sirian Wael al-Halaqi, potrivit agenției oficiale Sana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare