Stare de urgență economică și socială în Franța. Emmanuel Macron promite 100 DE EURO ÎN PLUS la salariul minim

Redactor:
Mihai Draghici
Stare de urgență economică și socială în Franța. Emmanuel Macron promite 100 DE EURO ÎN PLUS la salariul minim
Emmanuel Macron decreteaza stare de urgenta economica și socială în Franța. Vezi ce reforme promite președintele francezilor revoltați de scăderea nivelului de trai

Președintele Franței, Emmanuel Macron a recunoscut nemulțumirea francezilor și a decretat „stare de urgență economică și socială”.

„În primul rând, nu uit că există o stare de furie, de indignare. Această indignare probabil este împărtășită de mulți francezi. Dar această stare nu trebuie să se reducă la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunț”, a declarat Emmanuel Macron.

„Știu că i-am ofensat pe unii dintre voi prin declarațiile mele. Dacă m-am luptat să reformez sistemul politic actual, am făcut acest lucru pentru că eu cred în țara noastră și o iubesc. Legitimitatea mea o am de la voi”, a adăugat Macron.

„Începând de astăzi, vreau să decretez starea de urgență economică și socială.”

„Vrem o Franță în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului și Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va crește cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite și nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârșit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate”, a promis Macron.

„Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare și nu era corect”, a continuat Emmanuel Macron, anunțând eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro.

„Intenționez să continuăm ambiția de a transforma țara noastră, așa cum poporul a optat acum 18 luni. Sunt necesare măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizațiilor de șomaj. Pentru a reuși, trebuie să ne unim eforturile și să abordăm împreună toate problemele: reprezentarea politică, o lege electorală mai corectă.(…) Vreau să se pună problema unui echilibru în sistemul fiscal, vreau măsuri pentru contracararea încălzirii climei, idei de organizare a statului.(…) Vreau să abordăm problema imigrației. Trebuie să o înfruntăm,” a explicat Emmanuel Macron.

Primarii vor reprezenta națiunea în teritoriu. Mă voi întâlni cu toți primarii pentru a construi noul contract al națiunii. Vom relua cursul normal al vieții, așa cum s-a întâmplat după crize similare. Suntem într-un moment istoric. Prin dialog, respect și implicare, vom reuși”, a încheiat Emmanuel Macron.

Sute de mii de persoane au participat la manifestațiile organizate la Paris și în alte orașe din Franța de Mișcarea „Vestelor Galbene, care denunță majorarea prețurilor la carburanți și degradarea nivelului de trai. Luni seara, autoritățile au anunțat că 4.523 de protestatari au fost reținuți începând din 17 noiembrie, idintre care 4.099 au fost plasați în arest preventiv.

 

Inchide