Starea lui Hugo Chavez s-a agravat

Starea lui Hugo Chavez s-a agravat
Publicat: 05/03/2013, 09:29
Actualizat: 28/07/2014, 21:18

Președintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, se confruntă cu o „agravare” a problemelor sale respiratorii și cu „o nouă infecție gravă”, a declarat luni ministrul Comunicațiilor și Informațiilor, Ernesto Villegas, relatează AFP.

„În prezent, există o agravare a funcției respiratorii în relație cu starea sa imuno-depresivă, proprie stării sale clinice”, a declarat Villegas citând un comunicat, difuzat de toată presa din țară, de la spitalul militar din Caracas, unde președintele venezuelean primește îngrijiri medicale.

„În prezent, el manifestă o nouă infecție gravă”, a adăugat ministrul.

Președintele venezuelean, în vârstă de 58 de ani, s-a întors la Caracas în urmă cu două săptămâni și a fost internat imediat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra intervenție chirurgicală din cauza cancerului, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană.

Chavez urmează o cură de „chimioterapie foarte puternică, între alte tratamente complementare”, a amintit ministrul Comunicațiilor. „Evoluția stării sale clinice continuă să fie foarte delicată”, a adăugat ministrul.

Evoluție nefavorabilă a stării lui Chavez

Chavez, care deține puterea din 1999, respiră cu ajutorul unei canule, după ce a suferit o traheotomie în urma complicațiilor din timpul celei de-a patra intervenții chirurgicale, efectuate la 11 decembrie, în Cuba. El are dificultăți în a vorbi, potrivit Guvernului.

De la ultimul raport medical, care datează din urmă cu 11 zile, evoluția stării sale de sănătate „nu a fost favorabilă”.

Guvernul afirmă totuși în mod periodic că pacientul continuă să conducă această țară ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, dar nu reușește să contracareze zvonurile despre starea de sănătate reală a lui Chavez, în absența altor buletine medicale decât anunțurile guvernamentale.

Luni, Villegas a acuzat din nou „laboratoarele străine” și „dreapta venezueleană” că pregătește un război pentru a „provoca violențe, pretexte pentru o intervenție străină”.

Guvernul denunță atitudinea ipocrită a acestor inamici istorici ai lui Hugo Chavez, care i-au jurat ură, l-au insultat și depreciat și se folosesc în prezent de starea sa de sănătate ca o scuză pentru a destabiliza Venezuela, a insistat comunicatul citit de ministru.

Depunerea jurământului, amânată

În pofida întoarcerii sale inopinate în Cuba, anunțată pe contul său de Twitter, misterul planează în continuare asupra stării reale a lui Chavez, care a rămas tăcut de la plecarea sa, la 10 decembrie, către Cuba și aproape invizibil, fiind dezvăluite doar câteva fotografii realizate în camera sa de spital din Havana, la jumătatea lui februarie.

Alternând mesajele optimiste cu buletine alarmante, Guvernul cere ca președintele să fie lăsat „în pace” în timp ce acesta urmează o nouă cură de chimioterapie.

La rândul său, opoziția a cerut duminică „adevărul” despre starea de sănătate a lui Hugo Chavez, care s-a declarat de mai multe ori vindecat de cancer în ultimele luni.

Un marș a fost organizat la Caracas până în locul unde aproximativ 50 de tineri s-au legat cu lanțuri în urmă cu o săptămână pentru a cere ca președintele, reales pentru un nou mandat de șase ani în octombrie dar care nu a putut depune jurământul, să apară public sau să renunțe la funcție.

Depunerea jurământului, prevăzută pentru 10 ianuarie de către Constituție, a fost amânată sine die de Guvern, o decizie aprobată de Curtea Supremă de Justiție (TSJ) dar contestată de opoziție.

Înaintea plecării sale către Havana, Chavez l-a desemnat ca moștenitor politic pe vicepreședintele său Nicolas Maduro, într-un gest fără precedent, presând țara să îl aleagă președinte pe acesta în cazul unor alegeri anticipate, așa cum prevede Constituția în caz de absență sau demisie a președintelui.

Cronologia problemelor de sănătate ale lui Chavez

2011

– 10 iunie: ministrul de Externe din perioada respectivă, Nicolas Maduro, anunță că Hugo Chavez a fost operat de urgență la Havana de un abces pelvin.

– 30 iunie: Chavez declară la Havana că suferă de cancer și că a fost operat cu succes pentru a doua oară pentru a i se extirpa o tumoare.

– 20 octombrie: după mai multe ședințe de chimioterapie în Cuba, Chavez anunță că s-a vindecat

2012

– 26 februarie: Chavez este operat din nou de o tumoare canceroasă. În săptămânile care urmează el este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care îl ține departe de scena politică.

– 4 martie: Chavez confirmă că i-a fost extirpată o „tumoare” și că este vorba despre o recidivă a cancerului de care suferă. El anunță că va fi supus unor ședințe de radioterapie, în Cuba.

– 24 martie: prima ședință de radioterapie, la Havana.

– 9 iulie: Chavez afirmă, din nou, că s-a „vindecat total” de cancer.

– 7 octombrie: Chavez este reales pentru un mandat de șase ca președinte.

– 27 noiembrie: Chavez solicită Parlamentului să autorizeze o vizită în Cuba, pentru a începe un „tratament special”, constând într-o „serie de ședințe de oxigenare hiperbară”.

– 29 noiembrie: vicepreședintele venezuelean Nicolas Maduro oferă asigurări că Chavez „se simte foarte bine”.

– 7 decembrie: Chavez revine la Caracas, după un sejur de nouă zile în Cuba.

– 8 decembrie: Chavez anunță o nouă recidivă a cancerului de care suferă și că este necesar să fie supus rapid unei noi intervenții chirurgicale, în Cuba.

– 11 decembrie: Hugo Chavez este operat la Havana pentru a patra oară.

– 19 decembrie: Guvernul anunță că președintele suferă de o infecție respiratorie postoperatorie, dar că se află într-o stare staționară.

– 30 decembrie: după o vizită în Cuba, vicepreședintele afirmă că Hugo Chavez suferă de „noi complicații”, al căror tratament nu este „scutit de riscuri”.

2013

– 1 februarie: Nicolas Maduro declară că ciclul postoperator „s-a încheiat” și că președintele este supus unor tratamente „complementare”.

– 15 februarie: după mai mult de două luni de absență și liniște, Guvernul difuzează fotografii cu președintele Chavez, zâmbitor, pe patul său de spital.

– 18 februarie: președintele anunță pe contul său de Twitter că s-a întors la Caracas. Potrivit Guvernului și apropiaților săi, el este internat în spitalul militar din capitală.

– 4 martie: Hugo Chavez se confruntă cu o nouă infecție respiratorie gravă, anunță Guvernul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația