Statele Unite continuă eforturile pentru un ARMISTIȚIU în Fâșia Gaza, pe fondul protestelor din Israel

Publicat: 24/01/2024, 22:15

Administrația de la Washington a anunțat, miercuri seară, continuarea eforturilor pentru un nou armistițiu între Israel și grupul islamist Hamas, în timp ce mii de persoane au protestat la Tel Aviv pentru a cere Guvernului Benjamin Netanyahu să accepte un nou acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că Washingtonul cere constant Israelului să reducă intensitatea operațiunilor din Fâșia Gaza și să evite atacurile asupra civililor palestinieni.

”Israelienii au luat măsuri pentru tranziția operațională, au retras o divizie, mii de militari, efectuează operațiuni punctuale la sol, vizând în special conducerea Hamas, se bazează mai puțin pe raiduri aeriene. Dar operațiunile la intensitate redusă nu înseamnă operațiuni fără nicio intensitate. Și, chiar cu operațiuni la intensitate redusă, nu vorbesc în numele lor, dar chiar din experiența noastră, luptele există, sunt în continuare confruntări și victime. Nu trebuie să ne așteptăm ca prin reducerea intensității să nu existe incidente violente”, a declarat John Kirby.

John Kirby a precizat că Statele Unite continuă eforturile diplomatice, Brett McGurk, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, fiind în Qatar, după vizita în Egipt.

”Vreau să reamintesc că, încă de la începerea acestui conflict, noi le-am cerut omologilor israelieni să fie atenți și să acționeze precis. Am vorbit despre victimele civile, am transmis că nu vrem să mai vedem victime civile, le-am cerut să aplice anumite măsuri și au răspuns la acele recomandări. Președintele înțelege că există sentimente puternice ale tuturor părților, are această experiență, dar crede și că Israelul trebuie să aibă dreptul și capacitatea de a continua să se apere de ceea ce este în mod clar o amenințare viabilă din partea Hamas. Dar acest lucru nu înseamnă că noi vom înceta să cerem Israelului să se concentreze mai mult pe limitarea victimelor civile și pe furnizarea de asistență umanitară”, a continuat John Kirby, într-o conferință de presă.

”Aș reaminti că, de la început sau aproape de la început, această Administrație, sub conducerea președintelui Biden, a argumentat și a încercat să pledeze pentru pauze umanitare în confruntări, pentru eliberarea ostaticilor și furnizarea de asistență. Continuăm eforturile, Brett McGurk este în regiune, se află la Doha astăzi, discută cu omologii noștri din Qatar despre posibilitatea unui nou acord pentru eliberarea ostaticilor”, a subliniat John Kirby.

Departamentul de Stat de la Washington a condamnat un raid aerian al Israelului asupra unui centru ONU din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Atacul asupra centrului pentru refugiați s-a soldat cu nouă morți și 75 de răniți.

Noi proteste în Israel. O autostradă a fost blocată scurt timp

Mii de persoane au blocat scurt timp, miercuri seară, Autostrada Ayalon, la periferia orașului Tel Aviv. Protestatarii cer Guvernului Benjamin Netanyahu să accepte un nou acord pentru eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza. De asemenea, a fost blocată Intersecția Hashalom.

Premierul Benjamin Netanyahu insistă pentru menținerea presiunilor militare asupra grupului islamist Hamas pentru a obține eliberarea ostaticilor.

Conform unor surse citate de cotidianul The Times of Israel, Președinția Egiptului a refuzat miercuri o inițiativă a Israelului pentru o conversație a premierului Netanyahu cu președintele Abdel-Fattah el-Sisi.

Armata israeliană a invadat Fâșia Gaza ca reacție la atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei israeliene este de cel puțin 25.700 de morți și peste 62.000 de răniți în Fâșia Gaza.

Citește și:

Militanții huthi din Yemen au lansat rachete asupra unor nave americane, în Marea Roșie /Atacurile au fost RESPINSE de SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare