STENOGRAMA discuției lui Trump cu rușii, în Biroul Oval: „Am scăpat. Era un nebun”

STENOGRAMA discuției lui Trump cu rușii, în Biroul Oval: „Am scăpat. Era un nebun
Publicat: 20/05/2017, 10:12

Președintele american Donald Trump le-a spus oficialilor ruși pe care i-a primit în Biroul Oval, și cărora este acuzat că le-a divulgat informații secrete, că l-a concediat pe șeful FBI, James Comey, lucru care l-a scăpat de „o mare presiune” și că acesta era „un nebun”, conform unui document care a făcut procesul-verbal al acestei întâlniri, citat de New York Times.

„Tocmai l-am concediat pe șeful FBI. Era un nebun, un adevărat țicnit (a real nutjob – orig.). Am avut o mare presiune din cauza Rusiei. Am scăpat de ea”, ar fi spus Donald Trump, conform documentului care le-a fost citit de un oficial american, jurnaliștilor NYT.

Întâlnirea lui Trump cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și cu ambasadorul Rusiei în SUA, Serghei Kislyak, a avut loc pe 10 mai, la o zi după ce Trump îl concediase pe șeful FBI, acesta coordonând ancheta care îl viza pe președinte și administrația sa, privind legăturile cu Rusia din timpul campaniei electorale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, nu a contestat citatele din document. El l-a acuzat pe Comey că s-a implicat politic și că a afectat abilitatea președintelui de a relaționa diplomatic cu Rusia.

„Prin publicitatea și politizarea investigației privind acțiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune care nu era necesară, asupra abilității noastre de a ne angaja în negocieri cu Rusia. Ancheta ar fi continuat și evident că demiterea lui Comey nu i-ar fi pus capăt. Repet, adevărata poveste este că securitatea noastră națională a fost subminată prin scurgerea de conversații private și clasificate”, a declarat Sean Spicer.

Un oficial guvernamental a explicat pentru NYT că declarațiile lui Trump în fața rușilor ar fi fost o tehnică de negociere. Prin accentuarea faptului că Trump a scăpat de o presiune care se datorează Rusiei și că aceștia s-au amestecat în alegerile de anul trecut din SUA, el ar fi încercat să le inducă acestora ideea că au o obligație față de el și astfel să obțină concesii pe subiecte precum Siria, Ucraina sau altele.

Președintele le-ar fi spus rușilor că intervenția lor în alegeri nu l-a favorizat, dar că a devenit un cal de bătaie pentru oponenții săi politici.

Demiterea șefului FBI a fost pusă de Trump pe seama recomandărilor făcute de Departamentul de Justiție, însă într-un interviu ulterior, Trump a declarat că „Atunci când am decis să o fac, mi-am spus – am zis, știi, chestia asta cu Rusia și Trump este o poveste inventată”.

În discuția din Biroul Oval, citată de NYT, Trump ar fi glumit că este singurul de la Casa Albă care nu s-a întâlnit până acum cu ambasadorul rus Kislyak (acuzațiile din ancheta FBI se referă la contactele mai multor consilieri ai lui Trump cu ambasadorul rus). Trump le-ar fi cerut rușilor să ajute la rezolvarea conflictului din Ucraina.

La întâlnirea lui Trump cu rușii, singurii jurnaliști care au avut acces au fost cei ai agenției ruse Tass. După întâlnire, Serghei Lavrov a declarat că subiectul implicării Rusiei în campania electorală americană nu a fost discutat: „Am vorbit cu președintele Trump de lucruri concrete, nu ne-am atins de acest circ”.

Trump le-ar mai fi spus rușilor că știrile despre colaborarea sa cu Rusia în campania electorală sunt false și că americanii vor ca SUA să aibă o relație sănătoasă cu Rusia.

Ancheta FBI continuă. Un oficial apropiat de Trump este „persoană de interes” pentru anchetatori

Ancheta care verifică legăturile dintre Rusia și campania electorală a lui Trump a identificat un oficial de la Casa Albă ca „persoană de interes”, ceea ce înseamnă că aceasta nu are încă o calitate în anchetă, însă ar putea fi anchetată, arată surse pentru Washington Post. Persoana respectivă ar fi un consilier apropiat de Trump.

Ancheta îi vizează în continuare și pe foști oficiali sau apropiați ai lui Trump în campanie, cum ar fi Michael Flynn sau Paul Manafort, șeful de campanie al lui Trump.

Printre cei care au recunoscut că au avut contacte cu rușii în campania electorală se numără Michael Flynn, fostul consilier de securitate națională, dar și membrii actuali ai echipei lui Trump – ginerele său, Jared Kushner, procurorul general Jeff Sessions sau secretarul de stat Rex Tillerson.

Casa Albă a confirmat că ginerele lui Trump s-a întâlnit și el cu ambasadorul Rusiei la Washington, la sfârșitul lunii noiembrie 2016. Kushner s-a mai întâlnit și cu șeful băncii ruse de dezvoltare Vneșeconombank, care se află sub sancțiunile SUA din iulie 2014. Banca respectivă se ocupă cu proiecte de dezvoltare ale Kremlinului și în 2015, un anagajat al acesteia la New York a fost arestat și acuzat că este spion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?