STRATFOR: Atacul și luarea de ostatici din Algeria, o criză „nespectaculoasă și nesofisticată”

STRATFOR: Atacul și luarea de ostatici din Algeria, o criză nespectaculoasă și nesofisticată
Criza ostaticilor de la complexul Tigantourine, în Algeria, este "nespectaculoasă și nesofisticată", contrar opiniilor unor experți care au prezentat-o drept un "incident spectaculos, sofisticat și mai ales fără precedent", comentează agenția de analiză STRATFOR, în pagina electronică.
Publicat: 25/01/2013, 15:07
Actualizat: 06/02/2019, 13:05

Criza ostaticilor de la complexul Tigantourine, în Algeria, este „nespectaculoasă și nesofisticată”, contrar opiniilor unor experți care au prezentat-o drept un „incident spectaculos, sofisticat și mai ales fără precedent”, comentează agenția de analiză STRATFOR, în pagina electronică.

Mokhtar Belmokhtar, cel care a orchestrat atacul, săptămâna trecută, la complexul de exploatarea gazelor de lângă In Amenas, a utilizat anterior atât tactici, cât și un nivel de forță similare, mobilizând forțe departe de fieful grupării sale, situat în nordul Mali, argumentează agenția. Fără precedent a fost ținta atacului din Algeria, continuă agenția, precizând că instalații energetice și de extracție au mai fost atacate în trecut, dar că o instalație de gaze din Algeria nu a mai fost vizată niciodată anterior.

Atacul de la Tigantourine „se potrivește” razei de acțiune și capabilității unor militanți islamiști din Sahel, ca gruparea lui Belmokhtar, dar reprezintă mai degrabă o „ilustrare a problemelor cronice ale regiunii decât o nouă amenințare”. „Militantismul” și „banditismul” erau prezente în Sahel cu mult înainte de pătrunderea ideologiei jihadiste în regiune, subliniază STRATFOR.

Acest trecut, alături de un „vacuum de autoritate în regiune”, după lovitura de stat din Mali și îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere în Libia, perspectiva obținerii unor răscumpărări de ostatici de ordinul a milioane de dolari și o „cantitate mare de arme disponibile” sunt tot atâtea elemente care vor favoriza noi răpiri și atacuri în anii viitori, apreciază aceeași sursă.

Potrivit agenției, adevărata intenție a lui Belmokhtar nu a fost să ucidă ostatici, ci să răpească muncitori străini cu scopul de a obține recompense, însă operațiunea sa a fost un eșec. Gruparea a ucis ostatici, fără să distrugă instalația sau să poată scoate ostaticii străini din incintă. Ea a pierdut mulți oameni, arme și, mult mai important, milioanele de dolari pe care le-ar fi putut încasa ca răscumpărări în schimbul ostaticilor. Gruparea preferă să răpească mai multe persoane, pentru a le putea ucide pe unele dintre ele și a spori, astfel, presiunea pentru răscumpărarea celorlalte.

În pofida unei lungi istorii a activității islamiste în Algeria, instalațiile energetice au scăpat neatinse până săptămâna trecută, ceea ce a condus la o atitudine de „complacere” din partea oficialilor algerieni și forțelor de securitate la Tigantourine, notează agenția. După atac, securitatea instalațiilor de acest tip va fi consolidată, dar, pentru că militanții preferă să atace „ținte mai slabe”, probabil că în viitorul apropiat nu vor exista noi atacuri asupra unor complexe, analizează STRATFOR. De asemenea, Belmokhtar are nevoie de timp pentru înlocuirea materialului și liderilor pierduți în atac.

În acest sens, grupări de acest tip probabil că vor continua să își extindă operațiunile vizând răpiri, atât pentru a acumula resurse, cât și pentru a evita ofensiva militară franceză și africană în Mali, unde activităților lor tradiționale de trafic vor fi perturbate, analizează agenția. Un alt motiv de îngrijorare asupra căruia insistă agenția este „prezența unor cantități de rachete portabile de tip sol-aer”, avertizând că pot fi utilizate în atacuri asupra unor avioane care aduc occidentali în zone izolate din regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA