STRATFOR: O intensificare a activității proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la Riga

STRATFOR: O intensificare a activității proruse în estul Letoniei provoacă îngrijorare la Riga
Publicat: 21/11/2014, 18:47

Agenția consideră că Rusia va menține presiunea asupra micii și trategicei țări baltice, atât prin intermediul comunităților vorbitoare de limbă rusă, cât și prin alte mijloace, deoarece Letonia susține Guvernul prooccidental de la Kiev și solicită o mai mare angajare în zonă, în domeniul securității, din partea NATO.

Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale și istorice letone și are 286.000 de locuitori. Ea înregistrează cea mai importantă densitate de etnici ruși din țară, de aproximativ 40%, iar în capitala regională Daugavpils etnicii ruși sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situația la nivel național (27%).

Primarul orașului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, și-a exprimat pe 11 noiembrie îngrijorarea față de o angajarea unor activiști proruși într-o campanie de tipul „din ușă-n ușă” în vederea secesiunii regiunii și alipirea ei la Rusia, potrivit agenției. El a afirmat că activiștii au bătut nu doar la ușile locuitorilor orașului, ci au vizitat și școli și alte instituții publice, subliniind că este îngrijorat din cauza „inactivității” forțelor letone de securitate față de acest caz.

Însă primarul nu a dezvăluit identitatea, numărul, apartenența politică sau eventuale legături financiare cu Rusia ale celor implicați în campanie, mai precizează agenția, notând că dată fiind ponderea etnicilor proruși în regiune, acuzații cu privire la intensificarea activității prorușilor sunt „demne de luat în seamă”. Acesta nu a fost primul caz de acest tip, subliniază Stratfor, evocând declarația unui parlamentar leton, în septembrie, care a denunțat la un post de radio o campanie în favoarea secesiunii similară în orașul Daugavpils (sud-est).

În campania din septembrie, potrivit parlamentarului citat, a fost implicat Partidul Uniunea Rusă, condus de europarlamentara Tatyana Zhdanok. Stratfor precizează că nu este clar dacă același grup este responsabil și de campania din Kraslava, situat la aproximativ 40 de kilometri de Daugavpils.

Uniunea Rusă, unul dintre cele mai proruse partide din Letonia, a obținut doar șase mandate în alegerile din 2006, iar de atunci nu a mai reușit să intre Parlament. Uniunea este singurul partid din Letonia care a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia și operează la periferia spectrului politic leton după ce a fost izolat, interzicându-i-se să prezinte candidați în alegeri în țară.

Susținerea separatismului în rândul etnicilor ruși și a populației vorbitoare de rusă este mult mai slabă în Letonia decât în Ucraina, în pofida faptului că statutul cetățeniei și drepturile cu privire la limbă sunt în continuare probleme controversate, consideră agenția, notând că demonstrațiile proruse care au avut loc în Letonia de la începutul revoltei din Ucraina au fost „reduse și sporadice, adunând doar câteva zeci de activiști în perioada de vârf.

La o demonstrație de susținere a „alipirii” regiunii Latgale la Rusia, în aprilie, au participat aproximativ 12 persoane, scrie Stratfor, adăugând că nu există semne potrivit cărora demonstrațiile din Letonia au devenit mai violente sau mai agresive, așa cum s-a întâmplat în Ucraina, iar populația este mult mai unită în orientarea prooccidentală a țării.

Însă potențialul ca Rusia să destabilizeze Letonia – folosindu-se de partide ale etnicilor ruși sau de alte mijloace – reprezintă una dintre îngrijorările principale ale Rigăi și letonilor. Dimensiunea țării, vecinătatea cu Rusia și calitatea de membră UE și NATO au transformat țara într-o „țintă” a reacției mai hotărâte a Moscovei față de insurecția din Ucraina.

Susținerea militară acordată de Moscova separatiștilor din estul ucrainean și comasarea de forțe lângă regiunea baltică au determinat Riga să îndemne la un angajament mai important în domeniul securității din partea Washingtonului și NATO. Alianța Nord-Atlantică a respins o cerere a Letoniei privind staționarea permanentă a unor trupe pe teritoriul său, dar și-a consolidat misiunea de poliție aeriană și exercițiile militare în țările baltice.

Aceste măsuri nu au răspuns în mod adecvat temerilor Letoniei, consideră Stratfor, apreciind că Moscova poate susține o intensificare a demonstrațiilor proruse în această țară baltică, în care se află cea mai mare concentrare de etnici ruși. La o populație de până în două milioane de letoni, chiar și demonstrații mici reprezintă o potențială amenințare la adresa securității naționale, conchide agenția, subliniind că Rusia va exploata puncte vulnerabile precum campania pentru secesiunea regiunii Latgale, atât timp cât țările baltice vor susține ferm Ucraina și consolidarea NATO în regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cum i-a dat Mihai Albu vestea fiicei lui că are cancer: ”Am încercat să țin...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
×