SUA, Franța și Marea Britanie au atacat cu rachete Siria. Ce urmează? Cum s-au poziționat marii lideri ai lumii

Publicat: 15/04/2018, 01:37

Peste 100 de rachete au fost lansate în „atacul precis” asupra Siriei care, potrivit Pentagonului a vizatun complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice și biologice, un depozit de armament și un comandament militar din Homs. James Mattis, secretarul american al Apărării, a confirmat că SUA au folosit mai mult decât dublul rachetelor în atacul din 2017 când au fost lansate 59 de rachete Tomahawk. Dacă același tip de armanent s-a folosit, atacul de vineri noapte a avut un cost de aproape 165 de milioane de dolari. „A fost un bombardament deamploare, credem că am transmis un mesaj puternic.Statele Unite și aliații au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017″, a spus Mattis.

Un oficialdin cadrul alianței de grupări militante regionale care sprijină regimul de la Damasc a susținut că obiectivele militare din Siria atacate de SUA, Franța și Marea Britanie fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile ca urmare a informațiilor primite din partea Rusiei.

De asemenea, printr-un comunicat transmis de televiziunea publică, Armata siriană a precizat că majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană.”Astfel de atacuri nu vor descuraja forțele noastre armate și nici pe aliații noștri în lupta de a zdrobi ce a mai rămas din grupările teroriste”, a anunțat Armata siriană.

Urmează noi atacuri?

Secretarul american al Apărării spune că nu sunt planificate,fără însă a exclude posibilitatea unor noi operațiuni punctuale dacă situația va impune acest lucru.

Și ministrulde Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, susține că efectuarea unei noi operațiuni militare în Siria este posibilă dacă regimul de la Damasc încalcă din nou „linia roșie”.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad.”Știm că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce privește folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nici măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un mesaj clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a spus May.

Consiliul Alianței Nord-Atlantice se reunește sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul de vinei noaptea. La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar și Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.

„Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franța, Marea Britanie și Statele Unite vor informa aliații despre acțiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

Ce va face Rusia?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a anunțat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat împotriva adoptării unui proiect de rezoluție ce prevedea condamnarea acțiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța în Siria, catalogată drept o „agresiune” împotriva Siriei. P

roiectul de rezoluție stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a „agresiunii SUA și aliaților săi împotriva Republicii Arabe Siriene” și cerea „încetarea imediată și fără întârziere a agresiunii împotriva” regimului de la Damasc.

Liderul de la Kremlin a afirmat că Statele Unite s-au folosit de atacul chimic „înscenat” din orașul Duma pentru a avea un motiv de a ataca Siria.”Încă o dată, la fel ca anul trecut când SUA au atacat baza aeriană Shayrat din Siria, o înscenare a unui atac chimic asupra civililor a fost folosită drept pretext. De această dată a avut loc în Duma, o suburbie a Damascului”, a spus el.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a adăugat Putin, anticipând căescaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relațiilor internaționale.

Pe de altă parte, generalul rus Serghei Rudskoi, a anunțat că Moscova poate lua în calcul furnizarea de sisteme antiaeriene S-300 către Siria, ca urmare a atacurilor lansate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

„În urma cu câțiva ani, ținând cont de cererile unor parteneri din Occident, am renunțat la furnizarea de sisteme S-300 către Siria. Însă, ținând cont de ultimele evoluții, este posibil să reanalizăm această situație”, a declarat generalul rus.

De asemenea, Rudskoi a precizat că sistemele antiaeriene siriene au reușit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor obiective militare ale regimului de la Damasc.

„Acest lucru demonstrează eficiența ridicată a acestor sisteme și excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiștii noștri”, a adăugat Rudskoi.

Iran:​Atacarea Siriei este o crimă

Liderul suprem alIranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, sâmbătă, că atacul Statelor Unite, Marii Britanii și Franței împotriva Siriei este o crimă și nu va aduce niciun câștig liderilor acestor state.

„Statele Unite și aliații săi nu vor câștiga nimic de pe urma crimelor comise în Siria. Atacarea Siriei este o crimă. Președintele SUA, prim-ministrul Marii Britanii și președintele Franței sunt criminali”, a declarat Khamenei.

Și Beijingul consideră că atacul desfășurat împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internațional și îndeamnă toate părțile implicate să inițieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei

Cine sunt aliații SUA?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România este solidară cu acțiunile alianței SUA – Marea Britanie – Franța.„România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, a scris Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat că MAE va pleda pentru o anchetă în cazul folosirii armelor chimice de Bashar-al-Assad. „Acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie, constituie o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, confruntată cu consecințele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. România este solidară cu aliații și partenerii săi strategici”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, sâmbătă, că Guvernul de la Berlin susține atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva regimului de la Damasc. Prin intermediul unui comunicat de presă, Merkel a subliniat că atacul împotriva Siriei a vizat distrugerea arsenalului chimic al Damascului.

„Susținem acțiunea aliaților noștri americani, britanici și francezi. Operațiunea militară a fost necesară și corespunzătoare”, a precizat Merkel.

Anterior, Merkel a declarat că Germania nu se va alătura unor atacuri împotriva Siriei, însă a adăugat că susține eforturile statelor occidentale duse împotriva folosirii armelor chimice.

Canadași Australia au anunțat sâmbătă, că susțin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța.

„Canadasusține decizia Statelor Unite, Marii Britanii și Franței de a acționa împotriva abilității regimului Bashar al-Assad de a lansa atacuri chimice împotrivă propriului popor. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a investiga atacul chimic din Siria. Cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, a declarat Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

Marise Payne, ministrul australian al Apărării, a transmis că și tara sa susține acțiunea militară a aliaților împotriva regimului de la Damsc.

„Australia susține aceste atacuri, care demonstrează că a fost dat un răspuns proporțional. A fost transmis un mesaj clar către Bashar al-Assad și către susținătorii săi, Rusia și Iran, că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”, a precizat ministrul australian al Apărării.

Reacția luiBashar al-Assad: Va crește determinarea pentru a zdrobi terorismul

„Agresiunea va crește determinarea Siriei și a poporului său de a continua să lupte și să zdrobească terorismul din această țară”, a declarat Bashar al-Assad.

De asemenea, președintele sirian a purtat o conversație telefonică cu omologul său din Iran, Hassan Rouhani. Președintele de la Teheran i-a transmis lui Bashar al-Assad că Iranul își menține sprijinul acordat Siriei.

Ministrul francez de Externe avertizează că atacurile în Siria ar puta continua: Este posibilă o nouă operațiune militară dacă se încalcă linia roșie

Efectuarea unei noi operațiuni militare în Siria este posibilă dacă regimul de la Damasc încalcă din nou „linia roșie”, a declarat ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat pentru postul BFMTV.

Le Drian a afirmat că Franța nu are niciun dubiu în privința faptului că atacul chimic din Duma a fost efectuat de forțele regimului condus de Bashar al-Assad și a adăugat că o nouă utilizare a armelor chimice din partea Damascului va provoca o acțiune militară.

Ministrul francez de Externe a precizat că obiectivele operațiunii militare au fost atinse, din moment ce o mare parte a arsenalului chimic al Damascului a fost distrus. Acesta a adăugat că este nevoie de continuarea dialogului cu Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?