SUA impune noi sancțiuni împotriva instituțiilor bancare din Rusia și împotriva fiicelor lui Putin

SUA impune noi sancțiuni împotriva instituțiilor bancare din Rusia și împotriva fiicelor lui Putin
Sursa: wapa.pe
Publicat: 06/04/2022, 18:18

Statele Unite iau măsuri suplimentare pentru a spori presiunea economică asupra Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, în urma imaginilor oribile din orașul ucrainean Bucea, anunțând miercuri noi sancțiuni împotriva instituțiilor financiare ruse, precum și a unor persoane, printre care fiicele adulte ale lui Putin și soția și fiica ministrului rus de Externe, relatează CNN.

„Astăzi intensificăm dramatic șocul financiar prin impunerea unor sancțiuni de blocare totală asupra celei mai mari instituții financiare din Rusia, Sberbank, și a celei mai mari bănci private, Alfa Bank”, a declarat un înalt oficial al administrației care a informat reporterii.

Sberbank deține aproape o treime din totalul activelor sectorului bancar rusesc, a precizat oficialul, adăugând că SUA a blocat acum complet „mai mult de două treimi din sectorul bancar rusesc”.

În al doilea rând, înaltul oficial a anunțat: „În aliniere cu G7 și UE, anunțăm o interdicție asupra noilor investiții în Rusia”. Aceasta va fi pusă în aplicare printr-un ordin executiv semnat de președintele american Joe Biden.

Fiicele lui Putin, soția și fiicele lui Lavrov sunt vizate de sancțiuni

De asemenea, administrația aplică sancțiuni de blocare totală unui nou set de elite rusești și membrilor familiilor acestora, inclusiv fiicelor adulte ale lui Putin, Mariya Putina și Katerina Tikhonova, soției și fiicei ministrului de externe Serghei Lavrov și membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv fostului președinte și prim-ministru al Rusiei Dmitri Medvedev și prim-ministrului Mihail Mishustin. SUA au sancționat deja peste 140 de oligarhi și membri ai familiilor acestora și peste 400 de oficiali guvernamentali ruși, a declarat oficialul de rang înalt.

De asemenea, SUA vor aplica sancțiuni de blocare totală asupra unor importante întreprinderi de stat rusești critice, care vor fi anunțate joi de către Departamentul Trezoreriei. Oficialul a menționat, de asemenea, anunțul de marți potrivit căruia Departamentul Trezoreriei a blocat Rusia să efectueze plăți ale datoriilor cu dolari stocați în băncile americane.

Înaltul oficial a remarcat efectul paralizant al măsurilor americane asupra economiei rusești de la invazia Ucrainei.

„Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu două cifre în acest an… Nu este în curs de a fi izolată ca un stat paria. Numai șocul economic din acest an este proiectat de FMI (Fondul Monetar Internațional) să șteargă câștigurile economice din ultimii 15 ani”, a declarat oficialul.

Presat cu privire la eficacitatea sancțiunilor în ceea ce privește încetarea războiului lui Putin în Ucraina, înaltul oficial a încercat să sublinieze efectul pe care acestea îl au asupra vieții în Rusia și a declarat că Putin va trebui în cele din urmă să dea socoteală poporului său.

„Chiar și un autocrat precum Putin are un contract social cu poporul rus. El le-a luat libertatea în schimbul promisiunii de stabilitate și astfel nu le oferă stabilitate”, a declarat oficialul.

„Întrebarea nu este cu adevărat atât de mult: Ce putem face și când va avea efect? Eu cred că este: Care este finalul jocului aici pentru Putin? Pentru ce joacă el?”, a adăugat oficialul. „Acest lucru devine foarte clar un eșec pentru el și la un moment dat va trebui să recunoască această realitate”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase