SUA introduce măsuri noi pentru pasagerii care revin din țările afectate de Ebola

SUA introduce măsuri noi pentru pasagerii care revin din țările afectate de Ebola
Publicat: 28/10/2014, 12:52

Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a sugerat, fără obligativitate, controlarea pasagerilor care revin din țările africane afectate de Ebola și nu prezintă simptomele infectării, în funcție de riscuri, clasificați în patru categorii, relatează AFP.

Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor nu a impus însă aplicarea carantinei, cum au procedat unele state americane, și a reamintit că o persoană este contagioasă doar dacă prezintă simptomele infectării cu virusul febrei hemoragice. „Suntem îngrijorați în legătură cu anumite măsuri luate în diverse locuri, care pot avea mai mult efectul de a stigmatiza și a provoca impresii false. Virusul Ebola nu se transmite de la o persoană care nu este infectată”, a insistat directorul CDC, Tom Frieden.

Măsurile vizează mai puțin de 100 de persoane pe zi care sosesc într-unul dintre cele cinci aeroporturi americane unde sunt controlați pasagerii care revin din Liberia, Sierra Leone sau din Guineea, cele mai afectate țări de epidemia care s-a soldat cu aproximativ 5.000 de morți de la începutul anului.

Pentru persoanele considerate ca prezentând un „risc crescut”, în cazul în care, de exemplu, au îngrijit pacienți cu Ebola, „dorim să ne asigurăm că nu se deplasează în niciun loc public, nici la serviciu și că deplasările lor sunt aprobate de autoritățile locale de sănătate”, a precizat Frieden.

Decizia unor state americane de a impune măsuri de carantină a provocat controverse în Statele Unite în ultimele zile.

După descoperirea primului caz de Ebola la un medic din New York, statele New York și New Jersey au decis, vineri, să aplice măsuri obligatorii de carantină pentru toți pasagerii care au intrat în contact cu persoanele infectate din Africa de Vest, chiar și în absența simptomelor specifice. Statul Illinois a luat duminică o decizie similară. În urma unor critici vehemente și sub presiunea Casei Albe, statul New York a decis ulterior flexibilizarea acestor reguli.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel, luni, să se evite „stigmatizarea” cadrelor medicale la întoarcerea din Africa de Vest. „Sunt persoane extraordinare, care se sacrifică pentru a veni în ajutorul oamenilor. Nu trebuie să fie supuse unor restricții care nu au o bază științifică”, a declarat el. „Nu ar trebui să fie stigmatizați pentru devotamentul lor altruist. Avem nevoie de ei pentru a câștiga această luptă. Vă rog, nu-i plasați în carantină doar pentru că s-au oferit voluntar să lucreze în țările afectate” de Ebola, a subliniat secretarul general al ONU.

– Măsuri descurajatoare pentru eventualii voluntari

O asistentă americană, care a fost plasată vineri în carantină la întoarcerea din Sierra Leone, deși nu prezenta niciun simptom de infectare cu Ebola, a afirmat că a fost tratată „ca o infractoare” la sosirea în New Jersey.

Numeroși experți se tem că aceste măsuri i-ar putea descuraja pe eventualii voluntari care ar dori să se implice în lupta împotriva epidemiei de Ebola. Plasarea în carantină a cadrelor medicale care nu prezintă simptomele infectării cu virusul Ebola „nu este motivată științific și ar putea submina eforturile în vederea controlării epidemiei”, a declarat, luni seara, organizația Medici fără Frontiere, pentru care lucra medicul din New York.

La rândul său, Pentagonul a anunțat luni că soldații americani care au revenit din misiunea vizând combaterea Ebola în Africa de Vest au fost plasați în „izolare” pentru trei săptămâni în baza americană Vicenza, din Italia.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, aflată în prezent într-un turneu în țările africane cele mai afectate, a promis, la rândul său, că va urma toate procedurile prevăzute la revenirea pe teritoriul american.

Epidemia a început, de asemenea, să aibă impact asupra politicilor de imigrație ale unor state occidentale. Australia a anunțat o serie de măsuri vizând limitarea imigrației provenind din țările afectate de Ebola, pentru a preveni apariția virusului pe teritoriul său.

La rândul său, Belgia a anunțat că a anulat de mai multe săptămâni expulzările forțate ale imigranților ilegali spre țările africane afectate de Ebola, pentru a evita o eventuală infectare a agenților de poliție trimiși să-i însoțească. Coreea de Nord a refuzat, la rândul său, accesul pe teritoriul țării pentru un cameraman spaniol cu acreditare, de teama Ebola, potrivit organizatorului spaniol al deplasării.

Între timp, un membru al unei echipe medicale trimisă de Cuba în Guineea pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit duminică de paludism. În schimb, Departamentul de Sănătate al orașului New York a anunțat luni că băiețelul în vârstă de cinci ani care a revenit recent din Guineea și a prezentat anumite simptome, printre care febră, nu este infectat cu Ebola.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...