SUA mobilizează avioane F22 invizibile pe radar în Emiratele Arabe Unite

SUA mobilizează avioane F22 invizibile pe radar în Emiratele Arabe Unite
Publicat: 01/05/2012, 08:06
Actualizat: 01/05/2012, 11:26

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare F22 invizibile pe radar în Emiratele Arabe Unite, pe fondul tensiunilor dintre Iran și vecinii săi aliați ai Washingtonului, au anunțat luni oficiali americani citați de AFP.

Acești oficiali, citați sub acoperirea anonimatului, nu au precizat câte avioane F22 au fost trimise la baza aeriană Al Dhafra.

O purtătoare de cuvânt a forțelor aeriene americane a confirmat că au fost mobilizate în regiune mai multe astfel de avioane, fără a menționa baza sau Iranul. „Forțele aeriene americane au mobilizat avioane F22 (în regiune). Astfel de mobilizări consolidează relațiile între armate, contribuite la promovarea securității regionale, ameliorează operațiunile aeriene comune”, a adăugat maiorul Mary Danner-Jones.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de navă John Kirby, a declarat la rândul său că aceste mobilizări „sunt normale” în măsura în care corespund unei ajustări a forțelor americane din regiune după retragerea contingentului american din Irak.

Mobilizarea acestor avioane intervine pe fondul tensiunilor între Emirate și Iran după o vizită, la 11 aprilie, a președintelui Mahmoud Ahmadinejad la Abu Moussa, una dintre cele trei insule din Golf aflate în centrul unui litigiu teritorial între cele două țări.
Această vizită a fost denunțată ca o provocare de Emirate și Consiliul de cooperare în Golf (CCG – Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman și Qatar).

Teheranul a preluat controlul asupra Abu Moussa în noiembrie 1971, după plecarea forțelor britanice din Golf înaintea independenței Emiratelor Arabe Unite.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase