SUA și aliații au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa

SUA și aliații au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa
Publicat: 21/10/2015, 09:41

Aceasta a fost prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite și prima interceptare a unei rachete balistice în Europa, au precizat Forțele navale ale SUA, citate de Reuters în pagina electronică.

O navă olandeză a urmărit ținta și a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forțelor navale americane.

La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Exercițiul a avut loc în contextul în care Rusia folosește tot mai mult rachete de croazieră împotriva grupării Stat Islamic în Siria.

„Acest exercițiu demonstrrează angajamentul Statelor Unite față de apărarea Europei prin navele noastre Aegis și unitatea terestră din România, precum și acțiunea profesionistă a marinarilor aliați”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor navale americane pentru Europa și Africa.

Ferguson a precizat că testul efectuat de Maritime Theater Missile Defense Forum arată abilitatea grupului de a „efectua operațiuni eficiente pe mare ale coaliției de apărare împotriva amenințărilor antinavale și balistice”.

Riki Ellison, fondatorul organizației non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul arată că Forțele navale ale altor țări pot detecta și transmite date privind țintirea și atacarea unor potențiale amenințări cu rachetă către Forțele navale ale SUA.

Acest lucru înseamnă că Forțele navale ale SUA pot reduce numărul de nave necesare pentru misiuni de apărare antirachetă în Marea Mediterană și să folosească în schimb nave aliate pentru a transmite date privind detectarea și țintirea amenințărilor cu rachetă, a adăugat el.

„Este o sincronizare bună pentru că demonstrează capacitatea noastră de a detecta și intercepta tipul de rachete care sunt lansate în și împotriva Siriei”, a precizat acesta.

„Acest lucru dovedește că senzori de la navele altor țări pot fi folosiți pentru a avertiza din timp Forțele navale privind potențiale amenințări, iar acele nave pot fi folosite pentru a proteja navele americane”, a subliniat Ellison.

Navele Forțelor navale americane au nevoie de escorte de protecție pentru că nu se pot apăra singure atunci când desfășoară misiuni de apărare antirachetă, a mai spus el.

Luna aceasta, oficiali americani au declarat că patru rachete de croazieră ruse lansate spre Siria din Marea Caspică s-au prăbușit în Iran, deși Rusia insistă că acestea și-au atins țintele din Siria.

Testul de marți a fost realizat cu un un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (județul Olt).

Departamentul american al Apărării a anunțat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaționale și evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenției americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eșuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcție de rezultate. Cele patru locații propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) și Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) și în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, recent, în urma vizitei oficiale efectuate în SUA, că până la sfârșitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaționalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecție NATO în regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se SCHIMBĂ localitățile din România. Ordinul la Guvern: Timpul nu așteaptă!
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×