Suma uriașă cheltuită de SUA în 10 ani pentru a se apăra de teroriști

Suma uriașă cheltuită de SUA în 10 ani pentru a se apăra de teroriști
Publicat: 11/09/2017, 08:42
Actualizat: 11/09/2017, 14:32

Din cauza faptului că toate cele 19 persoane ce au întreprins atacurile de la World Trade Center și Pentagon erau de naționalitate străină, ce intraseră în țară în mod legal, detectarea și prevenirea pătrunderii pe teritoriul american a celor ce ar putea deveni „teroriști” a devenit o motivare centrală în cadrul politicii de imigrare de după atacurile de la 11 septembrie.

Conform ABC News, ce-l citează pe David Burnham, directorul unei companii ce adună date guvernamentale, în locul adoptării unei reforme reale în ceea ce privește domeniul migrației, SUA au încercat să limiteze imigrația în urma atacurilor teroriste din anul 2001.

Huffington Post susține că una dintre cele mai semnificative diferențe este crearea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, ce nu exista anterior atacurilor. Acesta a fost format în noiembrie 2002 odată cu promulgarea unei legi pentru securitate internă. Agenția a înlocuit Serviciul pentru Imigrare și Naturalizare și a devenit responsabil pentru aplicarea securității naționale și protejarea SUA de terorism. Principalele obligații ale accestui departament includ controlul amănunțit și colectarea informațiilor despre călătorii internaționali, examinări suplimentare, interogarea persoanelor de anumite naționalități sau schimbul de informații cu alte state.

Crearea acestui departament a însemnat pentru SUA un cost de 589 miliarde de dolari între 2001-2011, potrivit estimărilor unor economiști.

Deportările și așa-numitele plecări voluntare au crescut de la 200.000 de persoane în 2001 la un număr dublu în 2011. În pofida cheltuielilor tot mai mari, imigrarea neautorizată continuă, populația ce nu deține acte legale crescând de la 8,5 milioane de persoane în 2000 la 12 milioane în 2008.

Deportările din cauza unor infracțiuni au crescut de asemenea considerabil, în 2001 fiind raportate 18.000 de deportări din cauza săvârșirii de acte criminale, comparativ cu 91.000, câte au fost înregistrate în 2012. Multe dintre acestea însă nu reprezintă neapărat infracțiuni criminale, o simplă acuzație putând deveni motivul unei deportări, infracțiunea putând fi chiar și una minoră sau ce nu implică violența, precum o acuzație anterioară sau posesie de droguri.

Un alt motiv pentru creșterea numărului de deportări este transformarea polițiștilor locali în agenți de imigrație. Lansarea unui program, Comunități Securizate, a presupus ca forțele de aplicare a legii locale să distribuie Departamentului de Securitate Internă amprentele celor arestați. Acestea sunt stocate într-o bază de date, iar dacă cel arestat este un imigrant cu permis de ședere, acesta poate fi reținut până la sosirea autorităților federale pentru imigrare. Programul le conferă polițiștilor locali și rolul de agenți de imigrație. Dacă un polițist arestează un imigrant pentru că a trecut pe roșu, acesta efectiv l-ar putea amenința cu deportarea.

Miliardele de dolari alocate forțelor de lege care se ocupă cu imigrarea a atras atenția Corporației corecționale din SUA și altor companii ce administrează centre de detenție private. Conform unei investigații întreprinse de Washington Post, există o relație strânsă între profiturile corporatiste și creșterea numărului de închisori private. În Washington, lobbyștii au influențat politica pentru a asigura creșterea numărului de deținuți federali în facilitățile private, în timp ce au încurajat creșterea finanțărilor paturilor libere din închisori. În anumite comunități, companiile de închisori private împart profiturile afacerilor cu Guvernul local, dând astfel forțelor de aplicare a legii un imbold de a aresta pe cât de mult posibil cât mai mulți imigranți fără documente. Delegarea acestor operațiuni companiilor private a dus la crearea unui sistem unde mai multe deportări, înseamnă creșterea profitului, oferind companiilor impulsul de a face lobby pentru reguli mai stricte ale imigrației.

Deși sunt disponibile tot mai multe finanțări pentru forțele de aplicare a imigrației și deportări, toate aceste eforturi par a fi inutile în prevenirea terorismului. În ultimii ani, s-au depus tot mai multe eforturi pentru a securiza frontiera de sud a SUA și a deporta imigranți fără antecedente criminale. Statele de origine din care majoritatea persoanelor au fost deportate din SUA în 2011 au fost Mexic, Guatemala, Honduras și El Salvador.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu