Summitul NATO 2019. Totul despre summitul de la Londra

Redactor:
Gandul
Summitul NATO 2019. Totul despre summitul de la Londra
Summitul NATO 2019. Totul despre summitul de la Londra. Viitorul summit NATO, când se vor împlini șapte decenii de la înființarea organizației, se va desfășura la Londra pe 3 și 4 decembrie, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Summitul NATO 2019. Totul despre summitul de la Londra. „Viitorul summit al liderilor din Alianță va avea loc pe 3 și 4 decembrie la Londra (…) Sper că acest summit va fi unul fructuos”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.

„Reuniunea de la Londra va fi ocazia pentru șefii de stat și de guvern din țările aliate să abordeze provocările actuale și viitoare în materie de securitate și să vegheze ca NATO să continue să se adapteze pentru a putea asigura securitatea populației sale de aproape un miliard de persoane”, a explicat el la începutul lui februarie, când a anunțat organizarea summitului la Londra, în decembrie, fără a preciza data.

NATO trebuie să se pregătească „să trăiască într-o lume fără un tratat de dezarmare nucleară” în Europa și „cu o Rusie care continuă să desfășoare rachete” capabile să lovească orașe europene, a avertizat el.

SUA au denunțat o încălcare a tratatului privind armele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) încheiat în 1987 cu Moscova și și-au anunțat pe 2 februarie decizia de a se retrage din acord. Moscova a decis în aceeași zi să-și suspende participarea la tratat și a anunțat dezvoltarea de noi rachete balistice.

Summitul NATO 2019. Totul despre summitul de la Londra. Gazdă a summitului pentru aniversarea a 70 de ani ai Alianței, Marea Britanie, unde s-a aflat primul cartier general al NATO, urmează să părăsească UE și să redevină o țară terță pentru partenerii săi.

„Brexitul va schimba relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, dar nu și cu NATO”, susține Jens Stoltenberg.

Alegerea Londrei pentru a găzdui summitul al 70-lea, aniversar, este una „naturală”, explică acesta. „Marea Britanie este unul dintre cei 12 membri fondatori ai NATO în 1949, a găzduit primul său cartier general și primul secretar general al Alianței era britanic”, a reamintit el.

„Marea Britanie a jucat un rol central de-a lungul istoriei NATO, pentru că s-a adaptat să facă față amenințărilor noi și complexe pentru securitatea noastră”, a declarat în februarie Theresa May într-un comunicat.

„Reuniunea din decembrie este o ocazie importantă de a discuta măsuri pe care trebuie să le luăm acum pentru a moderniza Alianța”, a adăugat prim-ministrul britanic.

Inchide