Supraviețuitorul din „Tabăra 14”, un lagăr nord-coreean recunoaște că o parte a poveștii sale este neadevărată

Publicat: 18/01/2015, 15:17

Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, și-a cerut scuze duminică pe pagina de Facebook, declarând că a „vrut să ascundă și să mascheze o parte a trecutului” său.

El este singura persoană cunoscută care s-a născut într-un lagăr nord-coreean și care a reușit să evadeze. El și-a spus povestea într-o carte publicată de către jurnalistul Blaine Harden, intitulată „Supraviețuitorul din tabăra 14”. El povestește tortura și muncile forțate la care a fost supus până când a fugit din lagăr, în 2005.

De atunci, acest supraviețuitor a continuat să ducă o campanie contra abuzurilor comise împotriva drepturilor omului în Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate țări din lume, depunând mărturie în fața unei comisii ONU.

Însă recent el a modificat anumite detalii, a declarat pe site-ul său Blaine Harden. „Vineri, pe 16 ianuarie, am aflat că Shin (…) le-a spus prietenilor săi o versiune despre viața sa, semnificativ diferită de cea din cartea mea”, scrie jurnalistul. „L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicații despre modificări și despre motivele pentru care m-a indus în eroare”, a adăugat el.

Potrivit ziarului The Washington Post (WP), nord-coreeanul i-a spus jurnalistului că unele dintre abuzurile la care a fost suspus erau „prea dureroase” pentru ca să revină asupra lor. El a mai spus că a „modificat anumite detalii” despre care credea că nu au importanță.

„Voiam să ascund și să maschez pentru totdeauna o parte a trecutului meu”, scrie el pe Facebook. „Îți spui că este acceptabil să nu dezvălui până la cel mai mic detaliu și că nu face nimic dacă anumite părți nu sunt clare. Celor care m-au susținut, care au avut încredere în mine și care m-au crezut în tot acest timp, le sunt atât de recunoscător și totodată le cer scuze”.

În carte, Shin spune că a fost torturat și ars, la vârsta de 13 ani, când a încercat să evadeze. Potrivit WP, aceste fapte s-ar fi produs pe când avea 20 de ani.

Shin povestește totodată că și-a trădat mama și fratele, denunțându-le planul de evadare în speranța de a obține hrană și că a asistat la execuțiile lor. Ziarul afirmă că execuțiile au avut loc în absența sa.

Lee Young-hwan, un specialist în drepturile omului din Seul, apreciază că este vorba despre niște „inexactități minore”. Numeroși refugiați care au fost supuși unor abuzuri au o „memorie selectivă”, din cauza tramelor suferite și instinctului de apărare pe care-l dezvoltă în anii de suferință, subliniază el.

„Acest traumatism poate uneori să-i determine să povestească numai lucruri pe care le plasează într-o zi favorabilă sau să aibă amintiri confuze despre experiențele cele mai dureroase”, a continuat acesta. „Există, poate, inexactități minore în povestea lui Shin, dar toată viața sa și coșmarul pe care l-a îndurat sunt, totuși, dovezi istorice”, a subliniat specialistul.

Shin Dong-hyuk afirmă în mesajul său că nu va mai putea, probabil, să continue să militeze, îndemnându-i pe cei care-l susțin să continue lupta împotriva abuzurilor comise în Coreea de Nord, condusă cu o mână de fier de singura dinastie comunistă din istorie. „Lumea are totuși nevoie să fie informată despre ororile de nenumit care se petrec”, subliniază tânărul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată