Țările din sudul Europei oferă vize chinezilor bogați care vor să cumpere proprietăți scumpe

Țările din sudul Europei oferă vize chinezilor bogați care vor să cumpere proprietăți scumpe
Guvernele din Cipru, Grecia și Portugalia, grav afectate de criză, oferă vize în regim de urgență chinezilor bogați care vor să cumpere proprietăți scumpe, iar Spania este pe cale să adopte o strategie similară, în încercarea de a susține piața imobiliară, relatează Bloomberg.
Publicat: 22/08/2013, 19:09
Actualizat: 13/02/2016, 01:35

Potrivit brokerilor imobiliari, șansa de a cumpăra o proprietate la un preț scăzut în sudul Europei și obținerea unei așa-numite „vize de aur” este oferită în special investitorilor chinezi.

„Bogații din China sunt atrași de proprietăți. Cu doar o jumătate de milion de euro, investitorii chinezi avuți vor obține un randament bun al plasamentului și în același timp se vor bucura de o serie de beneficii în UE pe care nu le au în China”, a declarat Nuno Durao, partner la compania Irglux, divizie a agenției imobiliare Fine&Country în Cascais, Portugalia.

Sudul Europei este cea mai recentă țintă a cumpărătorilor chinezi, care din 2010 au făcut achiziții din Vancouver și până la Londra, odată cu creșterea averilor lor, în timp ce guvernul de la Beijing a intensificat în ultimii trei ani măsurile de prevenire a creșterii prețurilor pe piața imobiliară din China.

Cipru, Portugalia și Grecia sunt de mare interes pentru noii îmbogățiți din Asia, potrivit SouFun Holdings, proprietarul celui mai mare site imobiliar din China și organizatorul de călătorii în străinătate pentru chinezii aflați în căutare de proprietăți ieftine și a șansei de a trăi în Uniunea Europeană.

Grecia și Cipru oferă, în regim de urgență, vize speciale pentru achiziția de proprietăți în valoare de minim 250.000 de euro, respectiv 300.000 de euro. În Portugalia, prețul minim pentru a beneficia de această facilitate este de 500.000 de euro.

Unele țări bogate din Europa acordă la rândul lor vize speciale de rezidențăinvestitorilor, dar solicită un nivel mai mare al investițiilor, care nu implică neapărat proprietăți imobiliare. Marea Britanie, de exemplu, acordă vize speciale persoanelor care investesc în țară cel puțin 1 milion de lire sterline (1,6 milioane dolari).