Tensiuni în creștere pe axa SUA-Pakistan. Ambasadorul american la Islamabad, convocat de urgență, după declarațiile lui Trump

Tensiuni în creștere pe axa SUA-Pakistan. Ambasadorul american la Islamabad, convocat de urgență, după declarațiile lui Trump
Publicat: 02/01/2018, 12:08
Actualizat: 16/04/2018, 23:30

Luni, Trump a acuzat regimul de la Islamabad că găzduiește militanți extremiști și că minte în privința situației. Administrația de la Casa Albă ia în calcul retragerea a 255 de milioane de dolari alocați pentru autoritățile de la Islamabad.

„Statele Unite au oferit în mod prostesc Pakistanului peste 33 de miliarde de dolari drept ajutor în ultimii 15 ani, iar ei ne-au oferit la schimb minciuni și înșelăciuni, considerând că liderii noștri sunt proști. Pakistanul oferă un refugiu sigur teroriștilor pe care îi vânăm în Afganistan”, a transmis Trump, prin intermediul contului de Twitter.

Premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi va prezida marți o ședință a Guvernul care se va concentra pe declarațiile lui Donald Trump, iar miercuri se va întruni conducerea militară a țării pentru a discuta despre deteriorarea legăturilor dintre Pakistan și SUA.

Ministrul de Externe al Pakistanului, Khawaja Asif, a catalogat comentariile lui Trump drept o provocare politică, alimentată de frustrarea cauzată de eșecul SUA în Afganistan, unde militanții talibani câștigă teren și efectuează atacuri majore.

„A scris pe Twitter împotriva Pakistanului și a Iranului cu scop intern. Din nou, (Trump) și-a vărsat frustrările asupra Pakistanului pe fondul eșecului din Afganistan, întrucât sunt prinși pe un drum fără ieșire în Afganistan”, a spus Asif, adăugând că țara sa nu are nevoie de ajutorul SUA.

În privința reacțiilor internaționale, Afganistanul și India au apreciat afirmațiile președintelui american, iar China și-a manifestat susținerea pentru Pakistan.