VIDEO | Teroristul yemenit Ramzi bin al-Shibh nu poate fi judecat pentru atacul de la WTC din 11 septembrie 2001. Cum poate scăpa de execuție

Publicat: 22/09/2023, 17:04
Actualizat: 22/09/2023, 19:03

Conform psihiatrilor și avocaților săi, yemenitul Ramzi bin al-Shibh, unul dintre artizanii atacului terorist de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, a înnebunit în închisoarea Guantanamo Bay (Cuba) în urma torturii. El ar fi trebuit să fie judecat de Tribunalul Militar din Guantanamo, sentința fiind, cel mai probabil, condamnarea la moarte.

Totuși, judecătorii au decis că teroristul nu poate fi judecat, nefiind în toate mințile. Nu numai că nu se poate apăra, colabora sau comunica cu avocații sau cu jurații și judecătorul, dar pur și simplu nu este în stare să înțeleagă ce i se întâmplă, afirmă New York Times.

”Chinuit de forţe invizibile care-i fac patul şi celula să vibreze”

Tribunalul Militar american de la Guantanamo Bay (Cuba) a decis că unul dintre cei cinci acuzaţi de planificarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, yemenitul Ramzi bin al-Shibh, care riscă pedeapsa cu moartea, nu poate să fie judecat din cauza sechelelor psihologice lăsate de tortura la care a fost supus în detenţie, scrie The New York Times (NYT), relatează AFP.

Un judecător militar, colonelul Matthew McCall, a stabilit, însă, că sechele psihologice îl împiedică să se apere.

Medici din baza americană de la Guantanamo, pe Insula Cuba, l-au diagnosticat pe pe Ramzi bin al-Shibh cu un sindrom de stres post-traumatic şi caracteristici psihologice şi cu o tulburare delirantă.

Ramzi este incapabil să înțeleagă acuzațiile

Psihiatri militari au declarat că starea sa îl face ”incapabil să înţeleagă natura procedurii angajate împotriva sa sau să coopereze în mod inteligibil” cu echipa sa de apărare juridică, scrie NYT.

Ramzi bin al-Shibh se plânge de ani de zile de faptul că este ”chinuit de forţe invizibile care-i fac patul şi celula să vibreze şi care-i înţeapă părţile genitale, privându-l de somn”, conform NYT.

Stâlcit pe viață de CIA

Avocatul său a declarat că clientul a fost torturat de către Agenţia centrală americană de Informaţii (CIA) şi că acesta a înnebunit în urma unor ”tehnici consolidate de interogare”, care constau în privarea de somn, simularea înecului (waterboarding) şi bătăi.

Vineri, el urmează să participe la o procedură preliminară, împreună cu Khaled Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor de la 11 septembrie.

Ceilalţi trei acuzaţi – toţi deţinuţi de 15 ani la Guantanamo – nu au fost judecaţi de către Tribunalul Militar însărcinat să-i judece.

2.753 de morți, 1100 de victime neindentificate

Atacurile de la 11 septembrie 2001, cunoscute sub numele de 9/11, au fost patru atacuri teroriste sinucigaşe coordonate, comise de al-Qaida împotriva Statelor Unite. În acea dimineaţă de 11 septembrie, 19 terorişti au deturnat patru avioane comerciale care urmau să călătorească din regiunile New England şi Mid-Atlantic de pe coasta de est către California. Autorii deturnării au izbit primele două avioane în Turnurile Gemene de la World Trade Center din New York, două dintre cele mai înalte cinci clădiri din lume la momentul respectiv, şi au îndreptat următoarele două zboruri spre ţinte din Washington D.C. sau din apropiere, într-un atac asupra capitalei SUA. Cea de-a treia echipă de terorişti a reuşit să prăbuşească avionul asupra Pentagonului, sediul Departamentului american al Apărării din comitatul Arlington, Virginia, în timp ce al patrulea avion s-a prăbuşit în zona rurală din Pennsylvania, în urma unei revolte a pasagerilor care au împiedicat teroriştii să se îndrepte către ţinta pe care o preconizau.

Atacurile au ucis aproape 3.000 de persoane şi au declanşat un război global împotriva terorismului. 1100 de victime sunt încă neindentificate, deși au fost emise certificate de deces pentru toți cei dispăruți.

Citiți și: Descoperiți după 20 de ani. Alte două victime ale atentatului terorist asupra World Trade Center-New York au fost identificate prin teste ADN

22 de ani de la atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite ale Americii

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii