Descoperiți după 20 de ani. Alte două victime ale atentatului terorist asupra World Trade Center-New York au fost identificate prin teste ADN

Descoperiți după 20 de ani. Alte două victime ale atentatului terorist asupra World Trade Center-New York au fost identificate prin teste ADN
Publicat: 09/09/2023, 16:00

Încă două victime ale atacurilor teroriste de la 11 septembrie asupra World Trade Center, New York, au fost identificate cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 22 de ani de la evenimentele ce au marcat cursul istoriei secolului XXI, relatează CNN. Bărbatul şi femeia sunt cea de-a 1.648-a şi cea de-a 1.649-a victimă identificate de Biroul Medicului Legist Şef, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei New York. Cei doi au fost identificaţi prin teste ADN avansate, se arată în comunicat.

Primăria a precizat că nu dezvăluie numele celor două noi victime la cererea familiilor acestora. Acestea sunt primele noi identificări din septembrie 2021, potrivit comunicatului.

Teste ADN de ultimă generație

Bărbatul a fost identificat prin testarea ADN a rămăşiţelor prelevate în 2001, iar femeia prin testarea ADN a unor rămăşiţe prelevate în 2001, 2006 şi 2013, se arată în comunicat.

Tehnicile utilizate pentru a face aceste identificări la mai bine de două decenii distanţă „includ tehnologia de secvenţiere avansată recent adoptată – mai sensibilă şi mai rapidă decât tehnicile convenţionale de ADN – care a fost utilizată de armata americană pentru a identifica rămăşiţele militarilor americani dispăruţi”, se arată în comunicat.

O mie o sută de John/Jane Doe își asteaptă numele

În ciuda acestor progrese în tehnologia ADN, 40% dintre victime, adică în jur de 1.100 de persoane, despre care se crede că au murit în dezastru, rămân neidentificate.

În total, 2.753 de persoane au fost date dispărute după atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din 11 septembrie 2001. Au fost emise certificate de deces pentru toate cele 2.753 de persoane, deşi activitatea de potrivire a numelor victimelor cu rămăşiţele de la faţa locului continuă.

Cea mai complexă investigație medico-legală din istorie

În comunicatul de presă, medicul legist şef Jason Graham a numit efortul în curs de desfăşurare „cea mai mare şi mai complexă investigaţie medico-legală din istoria ţării noastre”.

„Aceste două noi identificări continuă să îndeplinească un angajament solemn pe care l-am făcut pentru a înapoia rămăşiţele victimelor de la World Trade Center celor dragi”, a transmis el.

„În timp ce ne pregătim să marcăm comemorarea zilei de 11 septembrie, gândurile noastre se îndreaptă către cei pe care i-am pierdut în acea dimineaţă teribilă şi către familiile lor care continuă să trăiască în fiecare zi cu durerea absenţei celor dragi”, a declarat primarul oraşului New York, Eric Adams. „Sperăm că aceste noi identificări pot aduce o oarecare alinare familiilor acestor victime, iar eforturile continue ale Biroului Medicului Legist Şef atestă angajamentul de neclintit al oraşului de a reuni toate victimele World Trade Center cu cei dragi lor”, a adăugat edilul.

Începutul sfârșitului unei lumi

Atacurile de la 11 septembrie 2001, cunoscute sub numele de 9/11, au fost patru atacuri teroriste sinucigaşe coordonate, comise de al-Qaida împotriva Statelor Unite. În acea dimineaţă de 11 septembrie, 19 terorişti au deturnat patru avioane comerciale care urmau să călătorească din regiunile New England şi Mid-Atlantic de pe coasta de est către California. Autorii deturnării au izbit primele două avioane în Turnurile Gemene de la World Trade Center din New York, două dintre cele mai înalte cinci clădiri din lume la momentul respectiv, şi au îndreptat următoarele două zboruri spre ţinte din Washington D.C. sau din apropiere, într-un atac asupra capitalei SUA. Cea de-a treia echipă de terorişti a reuşit să prăbuşească avionul asupra Pentagonului, sediul Departamentului american al Apărării din comitatul Arlington, Virginia, în timp ce al patrulea avion s-a prăbuşit în zona rurală din Pennsylvania, în urma unei revolte a pasagerilor care au împiedicat teroriştii să se îndrepte către ţinta pe care o preconizau.

Atacurile au ucis aproape 3.000 de persoane şi au declanşat un război global împotriva terorismului.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?