The Associated Press: Liderii populiști de extremă-dreapta din Europa sunt încurajați de victoria lui Geert Wilders și speră la noi rezultate

The Associated Press: Liderii populiști de extremă-dreapta din Europa sunt încurajați de victoria lui Geert Wilders și speră la noi rezultate
Publicat: 23/11/2023, 21:23

Liderii politici de extremă-dreapta din Europa sunt foarte încântați de victoria înregistrată în Olanda de Geert Wilders și speră că vor urma alte rezultate electorale favorabile, comentează agenția The Associated Press.

”Dacă forțele de extremă-dreapta din Europa aveau nevoie de un stimulent pentru repornirea motorului electoral după eșecul major înregistrat luna trecută în Polonia, victoria lui Geert Wilders în Olanda îl oferă. Joi, au fost transmise mesaje de felicitare din toate părțile continentului în care sunt active forțe politice de extremă-dreapta, după ce Geert Wilders, un exponent al mișcării anti-islam, a înregistrat o victorie electorală semnificativă. Partidul său și-a dublat numărul mandatelor în Parlamentul olandez și va intensifica presiunile asupra formațiunilor care obișnuiau să îl marginalizeze. Brusc, joi, au reapărut speranțele pentru populiștii naționaliști conservatori, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare programate în iunie”, comentează agenția The Associated Press.

”Întreaga Europă vrea o schimbare politică majoră”, a reacționat Alice Weidel, liderul formațiunii de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD).

Va fi o provocare să fie egalată performanța lui Geert Wilders. Partidul Libertății a obținut 37 de locuri în Parlamentul olandez, în creștere de la 17, iar coaliția ecologiștilor cu forțele de stânga s-a clasat pe locul al doilea, cu 25 de mandate.

”Încurajați de victoria lui Geert Wilders, care marchează o schimbare tectonică în peisajul politic olandez, forțele de extremă-dreapta speră acum să avanseze pe continent, în contextul în care războiul Rusiei contra Ucrainei, imigrația haotică și mortală de la frontiere și extinderea sărăciei din cauza inflației au transformat fiecare scrutin într-un test dur cu rezultate incerte”, subliniază agenția The Associated Press.

Luna trecută, Partidul Alternativă pentru Germania (AfD) și-a extins baza predominantă din estul țării obținând victorii în două landuri vestice, iar sondajele plasează formațiunea pe locul al doilea la nivel federal, cu 20%. În Slovacia, partidul Smer, al liderului populist Robert Fico, a câștigat scrutinul parlamentar și a creat o coaliție guvernamentală cu o formațiune ultranaționalistă.

”În Polonia, partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a pierdut în octombrie guvernarea, în fața unei coaliții moderate. Acum, victoria lui Geert Wilders a relansat direcția mișcării populiste de extremă-dreapta”, constată agenția The Associated Press.

”A început vântul schimbării!”, a semnalat premierul Ungariei, Viktor Orban, transformat, prin disputele cu Uniunea Europeană din cauza normelor statului de drept, într-un contestatar al modelului democrației liberale occidentale.

În Franța, Marine Le Pen speră de peste un deceniu să ajungă la putere și observă că perseverența oferă rezultate. Victoria lui Geert Wilders ”arată că din ce în ce mai multe state din Uniunea Europeană contestă modul de funcționare al acesteia”. Sperăm să vom putea controla din nou imigrația considerată de mulți europeni ca fiind masivă și anacronică”, a declarat Marine Le Pen joi, potrivit postului de radio France Inter.

Geert Wilders cere un referendum pe tema apartenenței Olandei la Uniunea Europeană (Nexit), varianta olandeză a retragerii Marii Britanii din UE (Brexit).

Hendrik Vos, profesor la Universitatea din Gent, nu crede însă că Wilders va putea crea o coaliție de guvernare. ”Nu poate conduce de unul singur și nu îmi pot imagina o coaliție majoritară care să opteze pentru confruntarea cu Europa. Olanda are o pondere prea mare pe piața UE, este de neconceput. Am văzut că a redus deja tonul retoricii sale”, a apreciat profesorul Hendrik Vos.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Israelului a informat familiile ostaticilor despre acordul cu Hamas / Yoav Gallant avertizează că operațiunile vor fi reluate după armistițiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator