The New York Times: Cum ajută CIA Ucraina să lupte contra Rusiei /BAZELE SECRETE construite în ultimii opt ani

The New York Times: Cum ajută CIA Ucraina să lupte contra Rusiei /BAZELE SECRETE construite în ultimii opt ani
Publicat: 26/02/2024, 21:59

Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA) a finanțat, în ultimii opt ani, dezvoltarea unei rețele de baze secrete ucrainene de-a lungul frontierei Ucrainei cu Rusia, în eforturile de contracarare a activităților militare ruse după anexarea Crimeei, în 2014, informează cotidianul The New York Times.

”Ascunsă într-o zonă forestieră densă, baza militară ucraineană pare abandonată și distrusă, cu un centru de comandă ars, o victimă a atacurilor ruse cu rachete de la începutul războiului. Dar aceasta este imaginea de deasupra solului. În apropiere, un tunel discret coboară într-un buncăr subteran, de unde echipe de militari ucraineni urmăresc sateliții de spionaj ai Rusiei și interceptează comunicațiile între comandanții militari ruși. Pe un ecran, o linie roșie indică ruta unei drone cu explozibil care traversează liniile defensive ruse deplasându-se din centrul Ucrainei spre o țintă din orașul rus Rostov. Buncărul secret, construit pentru înlocuirea centrului de comandă distrus în primele luni ale invaziei Rusiei, este un centru secret al armatei ucrainene. Mai există un secret: baza este finanțată aproape în totalitate și este echipată parțial de CIA”, dezvăluie cotidianul The New York Times.

”Activități de colaborare la nivelul de 110%”, afirmă generalul ucrainean Serhii Dvoretskiy, comandant al structurilor de informații, într-un interviu acordat din bază.

La trei ani de la izbucnirea războiului soldat cu sute de mii de morți, parteneriatul în domeniul colectării de informații secrete dintre Washington și Kiev reprezintă un element-cheie privind abilitatea Ucrainei de a se apăra. CIA și alte agenții secrete americane furnizează informații pentru atacuri cu rachete, urmăresc manevrele trupelor ruse și ajută rețelele de spionaj.

”Dar parteneriatul nu este o creație de război, iar Ucraina nu este singurul beneficiar. Parteneriatul a început acum zece ani, dezvoltându-se sub mandatele a trei președinți diferiți, cu ajutorul unor persoane care au asumat riscuri. A transformat Ucraina – ale cărei agenții de informații erau percepute de mult timp ca fiind compromise de Rusia – într-unul dintre cei mai importanți parteneri ai Washingtonului în materie de colectare de informații împotriva Kremlinului”, subliniază cotidianul The New York Times.

Rețea de baze de spionaj finanțată de CIA

Postul de interceptare din pădure face parte dintr-o rețea de baze de spionaj susținute de CIA, construite în ultimii opt ani, existând 12 unități de-a lungul frontierei Ucrainei cu Rusia. Înaintea războiului, ucrainenii și-au demonstrat devotamentul față de americani, interceptând comunicații care au demonstrat implicarea Rusiei în doborârea în 2014 a avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines (Cursa 17). Ucrainenii au ajutat SUA în depistarea agenților ruși implicați în scrutinul prezidențial desfășurat în SUA în 2016.

În 2016, CIA a început antrenarea unei echipe de comando din Ucraina – Unitatea 2245. Unul dintre ofițeri a fost Kyrylo Budanov, generalul care conduce acum Serviciul ucrainean de spionaj militar.

”Iar CIA a ajutat la instruirea unei noi generații de spioni ucraineni care au efectuat operațiuni în Rusia, în numeroase țări europene, în Cuba și în alte locuri unde rușii au prezență masivă”, subliniază NYT.

Ofițeri CIA au rămas în vestul Ucrainei când Administrația Joe Biden a evacuat personalul american, în săptămânile anterioare invaziei ruse din februarie 2022. În timpul invaziei, ofițerii au transmis informații secrete esențiale, inclusiv despre potențialele ținte ale Rusiei și despre armamentul utilizat.

”Fără ei, nouă ne-ar fi fost imposibil să le opunem rezistență rușilor sau să îi învingem”, afirmă Ivan Bakanov, fost șef al Serviciului ucrainean de securitate (SBU).

Detaliile parteneriatului în materie de informații secrete, dintre care multe sunt dezvăluite de cotidianul The New York Times în premieră, au fost un secret păstrat bine în ultimul deceniu.

În peste 200 de interviuri, foști și actuali oficiali din Ucraina, din SUA și din Europa au descris un parteneriat care s-a extins constant, transformând Ucraina într-un centru care interceptează mai multe comunicații decât capacitatea inițială a bazei CIA din Kiev. Mulți oficiali s-au exprimat sub protecția anonimatului, din cauza sensibilității relațiilor diplomatice.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele BCE cere intensificarea AUTONOMIEI STRATEGICE a UE /”Modificarea contextului geopolitic necesită intensificarea rezilienței”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry
×