Toți cetățenii UE ar putea rămâne în Marea Britanie după Brexit

Toți cetățenii UE ar putea rămâne în Marea Britanie după Brexit
Publicat: 08/10/2016, 09:10
Actualizat: 11/10/2016, 11:24

În Marea Britanie trăiesc aproximativ 3,6 milioane de cetățeni europeni, iar dintre aceștia mai mult de 80% vor avea drept de ședere permanentă până când Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, adică la începutul lui 2019, a arătat un studiu oficial citat de publicația britanică. Restul, aproximativ 600.000 de persoane, vor primi o „derogare”, reprezentanții din mai multe ministere dezvăluind pentru Telegraph că aceștia vor primi drept de rezidență pe perioadă nelimitată, aplicând astfel unele politici care s-ar putea dovedi controversate.

Până la această dată, premierul britanic Theresa May a refuzat să garanteze că cetățenii Uniunii Europene aflați în Regat se vor bucura de aceleași drepturi și după Brexit, arătând că e de părere că Guvernul nu trebuie „să-și dezvăluie intențiile” înaintea negocierilor pentru părăsirea blocului comunitar, care vor începe odată cu activarea Articolului 50, adică anul viitor. Oricum ar fi, odată ce un cetățean UE a locuit în Marea Britanie mai mult de cinci ani, acesta primește dreptul de rezidență permanentă.
O cercetare a autorităților a arătat că, până la momentul la care UK va ieși din Uniune, peste 80% dintre cetățeni se vor califica să primească rezidența permanentă, au declarat sursele citate. „Ceilalți vor putea și ei, bineînțeles, să rămână în UK”, a precizat o sursă oficială pentru Telegraph.
„Este ceva cert, trebuie doar să stabilim exact cum vom face acest lucru”, a adăugat oficialul citat de publicația britanică. O altă sursă din Guvern a spus: „Le va fi permis să rămână în Marea Britanie. Dar este important să fie încheiate înțelegeri reciproce cu UE pentru a ne asigura că și britanicii de peste hotare au parte de aceleași drepturi”.
Zilele trecute, Guvernul Marii Britanii a anunțat că vrea să limiteze angajarea cetățenilor străini și că va analiza posibilitatea modificării legislației pentru a îngreuna procedurile care le permit companiilor să angajeze cetățeni străini, premierul Theresa May explicând că votul pro Brexit reprezintă un semn că imigrația este la un nivel prea mare. O astfel de decizie i-ar putea afecta și pe românii aflați la muncă în Regat, adică cel puțin 175.000 de persoane, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Muncii, un număr în continuă creștere, cu 30.000 în plus doar față de anul anterior.
Pregătirea și derularea procedurilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost dezbătută miercuri și la București, în cadrul întrevederii pe care Dacian Cioloș a avut-o cu negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, căruia i-a transmis că negocierile pentru părăsirea Uniunii trebuie „să fie organizate într-un format inclusiv ce asigură o viziune comună a statelor membre”, iar România dorește să fie parte a nucleului de integrare europeană.
Nu aceleași semnale par, însă, să vină dinspre Regatul Unit, iar măsurile luate în calcul la Londra reprezintă încă un indiciu care confirmă temerile investitorilor că există șanse ca „divorțul” de Marea Britanie să fie mai degrabă o ruptură violentă decât o despărțire ușoară. Situația este evidențiată și de un raport pregătit de grupul de lobby TheCityUk, care avertizează că aproape 70.000 de locuri de muncă sunt riscate în eventualitatea unui Brexit dur, iar ieșirea Marii Britanii din piața comună europeană ar putea costa băncile și business-urile associate din Regat aproximativ 40 de miliarde de lire.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...