Tragedie în Marea Britanie. Febra Lassa a ucis un bebeluș

Tragedie în Marea Britanie. Febra Lassa a ucis un bebeluș
Publicat: 18/02/2022, 09:15

Un bebeluș din Marea Britanie a murit din cauza febrei Lassa – o boală care este endemică în anumite părți din Africa de Vest.

Totuși, pentru că boala nu se răspândește ușor, șansele unui focar mai larg sunt scăzute, au spus autoritățile sanitare.

Copilul a fost unul dintre cele trei cazuri confirmate de virus în Regatul Unit; toți cei infectați erau membri ai aceleiași familii și au călătorit recent în Africa de Vest, a raportat BBC.

Unul dintre cei bolnavi și-a revenit deja, iar celălalt este tratat la un spital din Marea Britanie.

Ultima dată, febra Lassa a apărut în Regatul Unit în urmă cu mai bine de un deceniu (în anul 2009 – au fost raportate două cazuri).

Febra Lassa este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că se transmite oamenilor prin contactul cu un animal infectat. Animalul vector al virusului este o rozătoare cunoscută sub numele de șobolan multimamat.

Oamenii se infectează cu Lassa prin expunerea directă la particule contaminate de la șobolani infectați sau prin contactul cu sângele, saliva sau excrementele unei persoane infectate.

Se estimează că între 100.000 și 300.000 de persoane sunt infectate cu febra Lassa în fiecare an, iar boala provoacă aproximativ 5.000 de decese.

„Cazurile de febră Lassa sunt rare în Regatul Unit și nu se răspândește ușor între oameni.”, a spus dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.