Trump caută pe cineva care să dea bani pentru cazarea lui Kim Jong-Un. Apartamentul de lux costă peste 6.000 de dolari pe noapte. GALERIE FOTO cu impresionantul hotel din Singapore

Publicat: 02/06/2018, 23:07
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

Oficialii americani depun eforturi alături de colegii nord-coreeni pentru organizarea întrevederii între președintele SUA, Donald Trump, și liderul regimului autoritarist de la Phenian. După ce a fost anulat și apoi reactivat de către Donald Trump, summitul istoric ar urma să aibă loc pe 12 iunie, în Singapore.

„Dar o problemă logistică dificilă este încă nerezolvată, afirmă doi oficiali familiarizați cu subiectul. Cine va plăti cazarea la hotel al lui Kim Jong-Un? Statul mândru, dar izolat și sărac, cere ca altă națiune să achite nota de plată în locația preferată: Fullerton, un hotel neoclasic luxos situat în apropierea estuarului Râului Singapore în care tariful unicului apartament prezidențial este de peste 6.000 de dolari (5.150 euro) pe noapte”, explică publicația The Washington Post.

Problema achitării notei de plată la hotel este una dintre numeroasele aranjamente logistice pe care echipa condusă de Joe Hagin, adjunctul șefului cancelariei de la Casa Albă, încearcă să le rezolve cu organizatorii nord-coreeni, coordonați de Kim Chang Son.

În privința achitării notei de plată la hotelul preferat de liderul nord-coreean, Statele Unite ar vrea să suporte costurile, afirmă doi oficiali, dar diplomații americani se tem că Phenianul ar putea considera ofensator gestul Washingtonului. În consecință, organizatorii americani analizează posibilitatea de a ruga autoritățile din Singapore să suporte costurile cazării lui Kim Jong-Un și membrilor delegației nord-coreene.

„Este vorba de o ironie și de o abatere clară de la insistența Coreei de Nord de a fi tratată ca partener egal”, apreciază Scott Snyder, expert la Institutul american Consiliul pentru Afaceri Externe (Council on Foreign Relations).

Nu este prima dată când regimul totalitarist de la Phenian formulează solicitări financiare îndrăznețe. În cursul Jocurilor Olimpice de Iarnă din stațiunea sud-coreeană PyeongChang, Guvernul de la Seul a alocat 2,6 milioane de dolari pentru găzduirea membrilor delegației nord-coreeene. La același eveniment, Comitetul Internațional Olimpic le-a plătit salariile celor 22 de atleți trimiși de Coreea de Nord.