Trump, o nouă gafă: câte rachete au fost lansate, de fapt, în Siria

Redactor:
Mihai Draghici
Trump, o nouă gafă: câte rachete au fost lansate, de fapt, în Siria
Trump, o nouă gafă: câte rachete au fost lansate, de fapt, în Siria

„Nu îmi dădeam seama cât de amplă” este funcția de președinte. „Totul este atât de…, știți, ordinele date sunt atât de mari. În primul rând, există responsabilități mari. Fiecare decizie este mult mai dificil de luat decât în mod normal”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat agenției Associated Press la 100 de zile de la începerea mandatului.

Liderul de la Casa Albă a explicat că fiecare decizie atrage „responsabilitate umană”. „Spre exemplu, când a fost cazul lansării a 59 de rachete Tomahawk în Siria, mi-am spus în gând: «Știi, aici este mult mai mult decât aceste 79 de rachete (sic). Este vorba de moarte, căci ar putea fi omorâți oameni. Este vorba de riscurile asociate». Aici, în activitățile politice, totul implică sufletul, în timp ce în afaceri cele mai multe lucruri nu implică sufletul. (…) Este vorba de riscuri, deoarece dacă o rachetă se abate de la traiectorie și ajunge într-un oraș sau într-o zonă rezidențială, poate cădea în mijlocul unui oraș sau al unui sat”, a explicat Donald Trump.

Donald Trump a ordonat pe 7 aprilie lansarea a 59 de rachate Tomahawk spre baza aeriană Shayrat din Siria, după un atac chimic soldat cu aproape 90 de morți atribuit, fără o anchetă independentă, Administrației Bashar al-Assad, care a negat orice implicare. Într-un interviu acordat postului Fox Business imediat după operațiune, Donald Trump s-a lăudat că a ordonat atacul în timp ce mânca tort cu președintele Chinei, Xi Jinping. În acel interviu, Donald Trump a afirmat că a ordonat lansarea a „59 de rachete spre … Irak”. Trump a fost corectat de jurnalista Maria Bartiromo, care i-a spus că „spre Siria”, liderul de la Casa Albă confirmând.

În interviul acordat agenției Associated Press, președintele SUA a explicat că activitatea sa nu trebuie evaluată la 100 de zile de la începerea mandatului. „Este o limită artificială. Nu este prea semnificativă”, a subliniat Trump, notând că mandatul său de președinte este „foarte diferit”. Întrebat despre planul activităților din primele 100 de zile de mandat, evocat frecvent de el în campania electorală, Trump a explicat: „Cineva pur și simplu a introdus ideea planului de 100 de zile”.

Inchide