UBS cere clienților germani evazioniști să intre în legalitate în 16 luni sau să părăsăsească banca

UBS cere clienților germani evazioniști să intre în legalitate în 16 luni sau să părăsăsească banca
Publicat: 23/08/2013, 18:14
Actualizat: 02/02/2019, 09:10

Grupul bancar elvețian UBS a cerut clienților germani care nu și-au declarat averea fiscului din Berlin să remedieze această situație sau să părăsească banca într-o perioadă de 16 luni, decizia fiind luată la presiunea autorităților din Germania.

Elveția este cel mai mare centru bancar offshore, cu active atrase de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit New York Times.

Multe persoane bogate din Germania își țin banii în băncile elvețiene pentru a evita plata de taxe. Situația a început, însă, să se schimbe după ce guvernul de la Berlin, sub presiunea crizei financiare, a început să investigheze agresiv evazioniștii.

UBS va căuta să mențină relații pe termen lung doar cu clienții care își plătesc taxele conform legilor din Germania, a declarat, vineri, președintele UBS, Axel Weber. Oficialul nu a explicat cum va proceda banca în cazul clienților care nu-și achită corect taxele.

„Ne așteptăm ca toți clienții din Germania să poată demonstra până la sfârșitul anului următor că și-au plătit taxele”, a declarat Weber pentru cotidianul german Boersen-Zeitung, într-un interviu publicat vineri.

Parlamentul german a renunțat anul trecut la intenția de a acorda o amnistie fiscală evazioniștilor care își declară averea, însă mulți germani și-au dezvăluit totuși activele ascunse în Elveția, în mare parte din cauza temerilor că vor fi descoperiți de autorități, care cumpără de la informatori date descpre clienții băncilor elvețiene.

O altă bancă importantă din Elveția, Credit Suisse, a informat în luna aprilie că va înceta până la sfârșitul anului relațiile de afaceri cu clienții germani care refuză să-și rezolve problemele legate de neplata taxelor. Banca a plătit în urmă cu doi ani 150 de milioane de euro pentru a încheia amiabil o investigație în care angajații din Duesseldorf erau acuzați că au ajutat cetățeni germani să evite plata contribuțiilor fiscale.

Julius Baer a încheiat o înțelegere similară, în timp ce UBS nu a ajuns încă la un acord fiscul german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase