Ucraina avertizează din nou: Putin vrea să creeze un coridor către Transnistria prin Odesa

Ucraina avertizează din nou: Putin vrea să creeze un coridor către Transnistria prin Odesa
Publicat: 16/09/2014, 10:51
Actualizat: 09/04/2019, 04:20

Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să se alăture negocierilor privind conflictul din Donbas, altfel, în cazul unor discuții bilaterale, Ucraina ar putea să nu reușească să țină piept Rusiei, a declarat premierul ucrainean.

„Sunt în favoarea formatului de la Geneva, a unor negocieri în care să fie implicate Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia. Noi nu suntem suficient de puternici pentru a negocia pe baze bilaterale, Rusia ar putea juca mai bine, Putin vrea să obțină un alt conflict înghețat”, a declarat Iațeniuk.

Potrivit lui, președintele rus vrea să obțină nu numai regiunile Donețk și Lugansk, ci întreaga Ucraină, neputând accepta ambițiile europene ale acesteia și visând la refacerea URSS.

„Primul pas a fost anexarea Crimeei, al doilea crearea unui conflict înghețat în Donbas și al treilea va fi un coridor via Odesa către Transnistria”, a afirmat premierul.

Iațeniuk a adăugat, de asemenea, că reușita reformelor în Ucraina va fi posibilă doar atunci când războiul din estul țării se va termina.

„Prioritatea cheie nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume este descurajarea Rusiei și oprirea războiului. Aceasta este o condiție prealabilă reformelor ulterioare. Dacă reușim să oprim războiul, dacă reușim să descurajăm Rusia, vom avea o șansă să atragem investitori internaționali devreme ce știți cât de dificil este să îi atragem atunci când artileria și tancurile rusești sunt la noi în țară (și cât de dificil este) să restaurăm încrederea în investitorii locali și să ne concentrăm pozitiv pe reformele de care țara noastră are nevoie”, a explicat Iațeniuk.

Într-o analiză pornind de la un articol scris de renumita jurnalistă Anne Applebaum (soția ministrului polonez de externe, Radek Sikorski), gândul prezenta aceste planuri ale lui Putin de crearea unor noi conflicte înghețate în regiune și de obținerea, în cele din urmă a Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, pentru a re-crea vechea Novorossiye.

Ce este „Novorossiya”

În a doua parte a secolului al XVIII-lea, Rusia țaristă câștiga în fața Imperiului Otoman o regiune care se numea „Novorossiya”, Noua Rusie. Regiunea cuprindea actualele provincii (oblast) Harkov, Lugansk, Donețk, Kherson, Nikolayev și Odesa. În total, aproximativ o treime din actualul teritoriu ucrainean. La începutul Uniunii Sovietice, Novorossiya a devenit parte a Republicii Socialiste Sovietice Ucraina și a rămas în componența Ucrainei după căderea Cortinei de Fier.

Conceptul de Novorossiya este cheia înțelegerii a ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei, spun experții – gândul v-a prezentat o astfel de voce în urmă cu două luni, într-o corespondență din Bălți, Republica Moldova, pe care o puteți citi AICI.

„O Transnistrie uriașă”

Planul lui Putin este recâștigarea acestei provincii istorice, pe care o consideră rusească. Primul pas este apelarea la tactica folosită cu succes de Rusia în R. Moldova – Transnistria – și în Georgia – Osetia de Sud și Abhazia. Nu trebuie să ne gândim neapărat la anexare formală la Rusia – să ne imaginăm efectul geopolitic pe care l-ar avea în Europa crearea unei „Transnistrii uriașe” (Vladimir Socor, Jamestown, cu referire la Donbas) în sudul și estul Ucrainei. Ipoteza a fost discutată în repetate rânduri și de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, dar și de premierul Iațeniuk. Recent, și președintele român, Traian Băsescu, a prezentat evenimentele din Ucraina în cheia conceptului de Novorossiya.

Pentru că nu a reușit deocamdată să creeze replici ale situației din Donbas (Donețk și Lugansk) în celelalte provincii ale Novorossiyei, Vladimir Putin și-a pus în așteptare marele plan țarist și face tot posibilul pentru a rupe aceste provincii din Ucraina – prima condiție fiind înghețarea conflictului. O carte pe care a jucat-o de la început în acest conflict este prezentarea lui drept unul intern, un război civil, când el este de fapt un conflict ruso-ucrainean, mai crede Socor.

I-a reușit, dovadă fiind limbajul politic european și american cu referire la ce se întâmplă în Ucraina. În tot acest peisaj, Rusia s-a prezentat drept arbitru, insistând că autoritățile de la Kiev trebuie să negocieze cu liderii autoproclamatelor republici independente Donețk și Lugansk. Este, de fapt, un război prin proxy. Rând pe rând, după Donețk și Lugansk, toate aceste regiuni vor fi sateliți sub control rusesc care vor recrea Novorossiya*.

FOTO: Dim Grits/Vox.com

O altă modalitate de a înțelege Novorossiya este definiția pe care i-o dă analistul politic Vladimir Socor: o entitate cvasi-statală, plasată sub protectorat rusesc. Republicile autonome Donețk și Lugansk vor fi integrate în Novorossiya, însă până atunci trebuie să fie proiecte solide pe cont propriu și, desigur, în afara controlului Kievului, indică expertul.

QUIZ:

1. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

2. Când și-a dobândit Ucraina independența față de URSS?

3. Câți români trăiesc oficial în Ucraina?

4. Ce înseamnă „Ucraina”?

5. Care este lungimea graniței României cu Ucraina?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia