Ucraina prezintă dovada că separatiștii sunt mobilizați de forțele speciale rusești. Fotografiile oficiale care au ajuns la OSCE și Washington

Publicat: 21/04/2014, 20:07
Actualizat: 21/04/2014, 20:48

„Oamenii în verde” care acționează acum în estul Ucrainei sunt forțe armate sau ale serviciilor speciale din Rusia, care s-au aflat și în Crimeea, în februarie. Serviciile secrete ucrainene i-au identificat pe unii dintre acești oameni înarmați și au pus la dispoziția OSCE și a administrației SUA fotografii cu ei, scrie New York Times.

Unul dintre ei este Igor Ivanovici Strelkov, agent operativ al GRU, serviciul secret militar al Rusiei, trecut de 50 de ani, cunoscut pentru misiuni sub acoperire. El a acționat și în Crimeea, în februarie și martie, iar acum se află în Slaviansk, în estul Ucrainei.

Soldat rus care poartă însemnele forțelor speciale. Prima fotografie este din Georgia, 2008. Celelalte două sunt din Sloviansk, 2014, estul Ucrainei.

Soldați ruși. Prima fotografie, de grup, a fost făcută în Rusia. Celelalte trei sunt din estul Ucrainei, în 2014. Dreapta sus și stânga jos, mic – în Slaviansk, dreapta jos – în Kramatorsk.

În Donbass, uniformele și echipamentul forțelor de autoapărare sunt similare cu cele ale forțelor speciale rusești.

Asemănările pot fi observate la: mască, uniformă, mănuși, cartușiere, pantaloni. În stânga este un separatist din Crimeea, în dreapta unul din Slaviansk.

„Există un larg consens în comunitatea internațională cu privire la conexiunea dintre Rusia și unii militanți înarmați din estul Ucrainei, iar fotografiile prezentate de ucraineni săptămâna aceasta nu fac altceva decât să confirme acest lucru, de aceea oficialii SUA au continuat să susțină această poziție”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, duminică.

Rolul Rusiei în conflictele din estul Ucrainei are o mare greutate, în contextul acordului de la Geneva, încheiat între Rusia, Ucraina, SUA și UE pentru detensionarea crizei. SUA a cerut Rusiei să asigure eliberarea clădirilor guvernamentale ucrainene, sub amenințarea unor noi sancțiuni.

Guvernul ucrainean a pus la dispoziția OSCE aceste fotografii, pentru a dovedi că oamenii înarmați care au ocupat clădiri oficiale din estul Ucrainei sunt de fapt combatanți ruși. Departamentul de Stat al SUA spune că aceste dovezi sunt convingătoare.

Totuși, Kremlinul insistă că forțele rusești nu sunt implicate, iar Strelkov nici măcar nu există, ca agent rus cu ordine să stârnească scandal. „Este o prostie. Nu există unități rusești, servicii speciale sau instructori în estul Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin într-o emisiune televizată, joia trecută.

Oficialii americani și ucraineni spun însă că mascarea identității forțelor sale, pentru a evita posibilitatea tragerii la răspundere din partea comunității internaționale, este o strategie veche de-a rușilor, dezvoltată în conflictele din spațiul ex-sovietic.

Rusia a procedat la fel în 1994, în Cecenia, când a trimis o coloană de vehicule blindate, pline cu soldați ruși care se dădeau ceceni pro-Moscova, spune John R. Schindler, un fost ofițer de contraspionaj al NSA, care acum predă la Colegiul Naval de Război.

„Maskirovka”, războiul mascat, este o specialitate a Rusiei, care a devenit și mai pregnantă sub mandatul lui Putin, fost ofițer KGB, ai cărui consilieri provin și ei din acest serviciu secret.

În Slaviansk, oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul insurgenților pro-ruși de mai bine de o săptămână, oamenii în verde au încercat să se infiltreze printre localnici, însă uneori au renunțat la măști, pentru a trimite un mesaj clar că orice atac ucrainean va primi o replică dură din partea armatei rusești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului