Ucraina prezintă dovada că separatiștii sunt mobilizați de forțele speciale rusești. Fotografiile oficiale care au ajuns la OSCE și Washington

Fotografii oficiale puse la dispoziția OSCE și a administrației SUA de către guvernul Ucrainei arată că forțele armate separatiste din estul Ucrainei aparțin Rusiei.

„Oamenii în verde” care acționează acum în estul Ucrainei sunt forțe armate sau ale serviciilor speciale din Rusia, care s-au aflat și în Crimeea, în februarie. Serviciile secrete ucrainene i-au identificat pe unii dintre acești oameni înarmați și au pus la dispoziția OSCE și a administrației SUA fotografii cu ei, scrie New York Times.

Unul dintre ei este Igor Ivanovici Strelkov, agent operativ al GRU, serviciul secret militar al Rusiei, trecut de 50 de ani, cunoscut pentru misiuni sub acoperire. El a acționat și în Crimeea, în februarie și martie, iar acum se află în Slaviansk, în estul Ucrainei.

Soldat rus care poartă însemnele forțelor speciale. Prima fotografie este din Georgia, 2008. Celelalte două sunt din Sloviansk, 2014, estul Ucrainei.

Soldați ruși. Prima fotografie, de grup, a fost făcută în Rusia. Celelalte trei sunt din estul Ucrainei, în 2014. Dreapta sus și stânga jos, mic – în Slaviansk, dreapta jos – în Kramatorsk.

În Donbass, uniformele și echipamentul forțelor de autoapărare sunt similare cu cele ale forțelor speciale rusești.

Asemănările pot fi observate la: mască, uniformă, mănuși, cartușiere, pantaloni. În stânga este un separatist din Crimeea, în dreapta unul din Slaviansk.

„Există un larg consens în comunitatea internațională cu privire la conexiunea dintre Rusia și unii militanți înarmați din estul Ucrainei, iar fotografiile prezentate de ucraineni săptămâna aceasta nu fac altceva decât să confirme acest lucru, de aceea oficialii SUA au continuat să susțină această poziție”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, duminică.

Rolul Rusiei în conflictele din estul Ucrainei are o mare greutate, în contextul acordului de la Geneva, încheiat între Rusia, Ucraina, SUA și UE pentru detensionarea crizei. SUA a cerut Rusiei să asigure eliberarea clădirilor guvernamentale ucrainene, sub amenințarea unor noi sancțiuni.

Guvernul ucrainean a pus la dispoziția OSCE aceste fotografii, pentru a dovedi că oamenii înarmați care au ocupat clădiri oficiale din estul Ucrainei sunt de fapt combatanți ruși. Departamentul de Stat al SUA spune că aceste dovezi sunt convingătoare.

Totuși, Kremlinul insistă că forțele rusești nu sunt implicate, iar Strelkov nici măcar nu există, ca agent rus cu ordine să stârnească scandal. „Este o prostie. Nu există unități rusești, servicii speciale sau instructori în estul Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin într-o emisiune televizată, joia trecută.

Oficialii americani și ucraineni spun însă că mascarea identității forțelor sale, pentru a evita posibilitatea tragerii la răspundere din partea comunității internaționale, este o strategie veche de-a rușilor, dezvoltată în conflictele din spațiul ex-sovietic.

Rusia a procedat la fel în 1994, în Cecenia, când a trimis o coloană de vehicule blindate, pline cu soldați ruși care se dădeau ceceni pro-Moscova, spune John R. Schindler, un fost ofițer de contraspionaj al NSA, care acum predă la Colegiul Naval de Război.

„Maskirovka”, războiul mascat, este o specialitate a Rusiei, care a devenit și mai pregnantă sub mandatul lui Putin, fost ofițer KGB, ai cărui consilieri provin și ei din acest serviciu secret.

În Slaviansk, oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul insurgenților pro-ruși de mai bine de o săptămână, oamenii în verde au încercat să se infiltreze printre localnici, însă uneori au renunțat la măști, pentru a trimite un mesaj clar că orice atac ucrainean va primi o replică dură din partea armatei rusești.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide