UE ar putea interzice exporturile de gaze și să limiteze consumul industrial

UE ar putea interzice exporturile de gaze și să limiteze consumul industrial
Publicat: 01/09/2014, 20:09
Actualizat: 13/02/2016, 02:59

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze și cărbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosită ca armă politică, așa cum s-a mai întâmplat, având în vedere că autoritățile europene și cele de la Moscova se contrazic din cauza acțiunilor militare rusești pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters.

Autoritățile de la Kiev avertizează că Rusia intenționează să oprească livrările de gaze către Europa, în timp ce Moscova susține că Ucraina ar putea sustrage gaze destinate țărilor UE. Liderii europeni au avertizat între timp că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei, dacă nu își va retrage forțele din Ucraina.

Cumpărătorii de petrol și cărbune pot găsi alți furnizori relativ ușor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.

Europa primește gaze naturale lichefiate (GNL) în porturile de la Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, și prin intermediul navelor venite din Qatar și Algeria, dar cumpărătorii europeni deseori revând încărcăturile în străinătate, pentru a obține prețuri mai mari decât pe piața locală.

O sursă de la Comisia Europeană a declarat că este analizată posibilitatea de a interzice această practică, pentru a spori rezervele.

„Pe termen scurt, suntem foarte îngrijorați în legătură cu aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est. Speranța noastră este că în cazul blocării livrărilor, reglementarea 994/2010 ar putea împiedica revânzarea gazelor lichefiate din Europa, și limita consumul industrial de gaze, pentru a proteja populația”, a spus sursa, care cunoaște planurile de urgență ale Comisiei în privința energiei.

Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat săptămâna trecută, în timpul negocierilor cu Ucraina și Rusia, că UE pregătește „un plan B” pentru protejarea livrărilor.

Ungaria, care ar putea fi una dintre cele mai afectate țări de oprirea livrărilor de gaze, a anunțat că monitorizează necesitatea de creștere a rezervelor strategice. Ministerul Dezvoltării analizează posibile măsuri care să determine operatorii din piață să crească rezervele peste niveul minim obligatoriu.

Reducerea consumului de gaze din industrie ar afecta economia europeană deja fragilă, în timp ce interzicerea revânzării gazelor lichefiate ar afecta veniturile companiilor de utilități.

Companiile energetice europene s-au pregătit pentru o eventuală oprire a livrărilor prin stocarea unei cantități cât mai mari de gaze, depozitele fiind pline în proporție de 90%, respectiv 70 de miliarde de metri cubi, cantitate echivalentă cu 15% din necesarul anual al Europei.

Indiferent de aceste măsuri, compensarea totală a gazelor rusești ar fi dificilă, potrivit unor surse politice și din industrie. Prețul gazelor a crescut cu 35% din luna iulie, din cauza acestui risc.

Rusia acoperă circa o treime din cererea de petrol, cărbune și gaze din Europa, potrivit datelor UE. În schimb, primește circa 250 de miliarde de dolari pe an, respectiv aproximativ două treimi din veniturile guvernamentale.

Problema este că rețeaua europeană de conducte a fost construită pentru a transporta gaze de la est la vest. Eforturile de a dezvolta rețeaua de furnizori sunt în curs, cum ar fi construcția de terminale pentru GNL la Oceanul Atlantic, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea din această iarnă, din sud-estul Europei.

În ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 și începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preț. În acest an, livrările de gaze către Europa au continuat.

Gazprom insistă că este un furnizor de încredere, iar oprirea livrărilor către Europa s-a întâmplat în trecut după ce Ucraina a folosit o parte din gazele destinate UE.

Tensiunile dintre UE și Rusia din cauza Ucrainei ar putea face ca impactul opririi livrărilor de gaze să fie mai puternic decât în trecut, iar analiștii Societe Generale consideră că situația din Ucraina va duce din nou la o astfel de situație, iar prețurile vor crește.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA