UE, gata să aplice Poloniei o sancțiune fără precedent în istoria sa

UE, gata să aplice Poloniei o sancțiune fără precedent în istoria sa
Publicat: 26/07/2017, 16:13

Președintele polonez Andrzej Duda a ratificat marți unul din cele trei proiecte de lege de reformare a sistemului judiciar, în pofida continuării protestelor. Duda a semnat un proiect de lege adoptat de către partidul Lege și Justiție ce conferă ministrului de Justiție puterea de a angaja sau de a demite președinți de instanță ai jurisdicției generale a statului. Conform Uniunii Europene, reformele plănuite vor conduce la politicieni ce vor demite orice judecător ce va înainta acțiuni împotriva acestora.

„Comisia și-a motivat îngrijorarea profundă cu privire la reforma planificată a sistemului judiciar din Polonia, în cadrul unei recomandări privind statul de drept adresată autorităților poloneze. În evaluarea Comisiei, această reformă amplifică amenințarea sistemică la adresa statului de drept din Polonia, deja identificată în procedura inițiată de Comisie în ianuarie 2016. Comisia solicită autorităților poloneze să rezolve aceste probleme în termen de o lună. Comisia solicită în mod special autorităților poloneze să nu ia nicio măsură de înlăturare sau de forțare a pensionării judecătorilor Curții Supreme. În cazul în care se adoptă o astfel de măsură, Comisia este pregătită să declanșeze imediat procedura Articolul 7″, se arată într-un comunicat al instituției europene.

În cazul unei astfel de inițiative de sancționare, majoritatea statelor membre UE ar trebui să fie de acord și să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările Blocului comunitar, pot fi declanșate procedurile de suspendare a dreptului de vot.
Totodată, Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile de infringement împotriva Poloniei pentru încălcarea legislației UE. Într-o scrisoare care urmează să fie publicată, Comisia „își prezintă îngrijorarea că independența instanțelor poloneze va fi subminată dacă ministrul Justițiie va primi puterea discreționară de a prelungi mandatele judecătorilor care au atins vârsta de pensionare, precum și de a concedia și numi președinții Curții”.
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a salutat decizia președintelui polonez Andrzej Duda de a respinge două proiecte de lege privind reformarea sistemului judiciar. Totuși, Timmermans a precizat că alte proiecte de lege aprobate de către președinte sporesc amenințarea asupra statului de drept în Polonia.
„Este timpul să restabiliți independența Tribunalului Constituțional și să retrageți legile care reformează sistemul judiciar sau să le aliniați la Constituția poloneză și la standardele europene privind independența judecătorească. Comisia rămâne deschisă la dialog cu autoritățile poloneze și salutăm orice pas pentru rectificarea acestor legi în conformitate cu recomandările noastre”, a spus Timmermans.
Președintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al țării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiție în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

Ce prevede articolul 7 din Tratatul UE

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Obligatiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

*Articolul 2

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic