UE va dezbate sancționarea Teheranului în urma testelor balistice

UE va dezbate sancționarea Teheranului în urma testelor balistice
Publicat: 19/01/2016, 08:32

„Trebuie să comparăm sistemele american și european, să vedem dacă trebuie să fie impuse sau nu noi sancțiuni, iar acest exercițiu va avea loc săptămâna aceasta”, a declarat ministul.

Iranul, care a obținut în acest weekend o ridicare a sancțiunilor ce i-au fost impuse în legătură cu programul său nuclear, a procedat pe 21 noiembrie la un nou test al unei rachete ballistice cu rază medie de acțiune, încălcând rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, au declarat luni oficiali americani.

Republica islamică efectuase deja, în octombrie, un test balistic.

Problema rachetelor balistice este separată de dosarul nuclear.

Statele Unite au sancționat duminică 11 societăți și persoane care ar fi implicate în programul iranian al rachetelor balistice.

„Programul rachetelor balistice al Iranului reprezintă o gravă amenințare la adresa securității în regiune și în lume și va continua să facă obiectul unor sancțiuni internaționale”, a declarat subsecretarul însărcinat cu lupta împotriva terorismului și informațiile secrete financiare Adam Szubin.

Laurent Fabius, care a anunțat că va efectua marți o vizită la Riyadh pentru a se întâlni cu regele Salman și alți reprezentanți ai monarhiei sunnite saudite, a declarat că Franța dorește să atenueze tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran.

Ministrul apreciază că Parisul, unde este așteptat săptămâna viitoare președintele Hassan Rohani, are un rol de jucat în obținerea unei „dezescaladări a presiunii”.

Execuția pe 2 ianuarie, în Arabia Saudită, a unui demnitar șiit, șeicul Numr al-Nimr, urmată de manifestații antisaudite în Iran, a crescut la un nivel fără precedent tensiunile deja mari între cele două puteri regionale, care se livrează de ani de zile unor războaie prin procură.

„Atunci când are loc o escaladare, nu este un lucru bun pentru nimeni. Însă noi discutăm cu toată lumea și, în același timp, ne menținem poziția în favoarea securității și păcii”, a insistat Fabius.

– Îndoieli cu privire la negocierile siriene

În dosarul sirian, ministrul francez s-a declarat în incapacitate de a confirma că negocierile care urmează să se deschidă pe 25 ianuarie la Geneva, sub egida ONU, ar avea loc.

Este „foarte dificil” ca opozanții sirieni moderați să participe la aceste discuții, în contextul în care sunt bombardați, a subliniat el.

În cursul unei vizite la Paris, săptămâna trecută, Riad Hijab, coordonatorul opoziției siriene, a avertizat că nu va fi posibilă nicio negociere cu Damascul atât timp cât populația este bombardată.

„Evident, sperăm că aceste negocieri vor avea loc, dar trebuie să se răspundă anumitor probleme”, a declarat Fabius, evocând măsuri menite să stabilească încrederea între participanți – precum oprirea bombardării civililor și ridicarea asedierii unor orașe siriene.

„Va fi foarte dificil ca opoziția moderată să participe la aceste negocieri în timp ce este bombardată”, a insistat ministrul francez.

Consiliul opoziției siriene, format luna trecută la Riyadh în vederea supervizării negocierilor, urmează să se reunească din nou, săptămâna aceasta, în capitala saudită, pentru a-și stabili poziția. „O decizie ar putea fi luată în trei-patru zile”, a declarat pentru Reuters George Sabra, unul dintre membrii acestui Consiliu.

Alt reprezentat al opoziției a subliniat, sub protecția anonimatului, că acest Consiliu vrea „negocieri fructuoase” și nu ca cele de la Geneva, în 2014, care s-au încheiat prematur, după două sesiuni de discuții.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală