Valentin Vidu
07.03.2016
Internațional

UE vrea să trimită înapoi în Turcia „toți refugiații care nu sunt sirieni”

UE vrea să trimită înapoi în Turcia „toți refugiații care nu sunt sirieni”
UE așteaptă de la Turcia să reprimească "toți refugiații care nu sunt sirieni" și să facă totul pentru a opri plecarea migranților sirieni de pe coastele turce, a subliniat luni premierul olandez Mark Rutte, la sosirea la summitul menit să impulsioneze cooperearea UE-Turcia în criza migrației.

„Este foarte important ca Turcia să fie mai întâi pregătită să reprimească toți refugiații care nu sunt sirieni”, a declarat Rutte, care a asistat duminică seara la o reuniune de coordonare cu cancelarul german Angela Merkel și premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează AFP online.

„Însă acest lucru nu este suficient. Într-un final dorim ca valul de refugiați sirieni (care pleacă de pe coastele turce) să fie zero. Vom vedea ce măsuri pot fi luate” în acest sens, a adăugat premierul olandez, a cărui țară asigură președinția semestrială a Uniunii Europene.

Rutte s-a declarat totodată „optimist moderat” atunci când a fost întrebat despre „concesiile” pe care Turcia le-ar putea face UE. Uniunea are nevoie disperată de cooperarea Ankarei în vederea reducerii numărului unor noi sosiri pe coastele Greciei, care urmează să se crească odată cu venirea primăverii și îmbunătățirea vremii.

Europenii speră ca Ankara să pună în aplicare, începând din iunie, așa cum a promis, un acord de readmisie a tuturor migranților economici și a tuturor solicitanților de azil refuzați în Europa și care au sosit pe continent din Turcia, care urmează, la rândul ei, să-i trimită în țările de origine.

Însă aceste exigențe prezentate de către Mark Rutte – care îi privesc pe eventuali solicitanți de azil irakieni, eritreeni sau afgani – provoacă rezerve unor ONG-uri și ONU în ceea privește legalitatea lor în baza dreptului internațional.

Turcia și UE sunt „de acord că trebuie să reia controlul etapă cu etapă, lucru valabil atât pentru refugiații care nu sunt sirieni, cât și pentru refugiații sirieni, în final (…). Aceasta este ambiția noastră comună, de a pune capăt «business modelului» traficanților de ființe umane și traversării periculoase” a Mării Egee, a subliniat premierul olandez.

×
Inchide