Un angajat al Ambasadei României la Kabul a murit, iar altul e rănit grav după un atac terorist / Mănescu: A fost țintită ambasada noastră. Diplomatul român și-a dat viața pentru ceilalți / Mesajele transmise de președinte și premier – VIDEO

Un angajat al Ambasadei României la Kabul a murit, iar altul e rănit grav după un atac terorist / Mănescu: A fost țintită ambasada noastră. Diplomatul român și-a dat viața pentru ceilalți / Mesajele transmise de președinte și premier - VIDEO
Publicat: 04/09/2019, 10:28

UPDATE 22:00 Barna: Atentatul de la Kabul demonstrează că nu ne mai putem permite să lăsăm garda jos

Liderul USR Dan Barna condamnă atentatul de la Kabul în urma căruia un diplomat român a fost ucis iar altul a fost rănit, scriind, pe Facebook, că acest act demonstrează că „nu ne mai putem permite deloc momente în care să lăsăm garda jos”.

„Soldații și diplomații români care merg în zone de conflict își riscă viața în fiecare zi alături de aliații noștri, dar nu sunt întotdeauna vizibili. Unul dintre ei și-a pierdut viața în atentatul recent de la Kabul, salvând viața colegilor săi. Condoleanțe familiei și însănătoșire grabnică celor răniți. Condamn cu fermitate acest atentat și perpetuarea fenomenului terorist care face în continuare victime. Atentatul de la Kabul demonstrează că nu ne mai putem permite deloc momente în care să lăsăm garda jos, terorismul și radicalizarea nu țin cont de nicio regulă a sistemului internațional. Tocmai din acest motiv nu trebuie să închidem nicio clipă ochii în fața acestui pericol constant”, a transmis Dan Barna marți seara pe Facebook.

Potrivit lui Barna, combaterea terorismului trebuie să fie o prioritate majoră pentru UE, NATO și statele membre, precum și pentru partenerii internaționali.

UPDATE 21:04 Iohannis: Condamn cu fermitate atacul terorist laș de la Ambasada din Kabul

Președintele Klaus Iohannis condamnă cu fermitate atacul terorist „laș” care a ucis un diplomat român și a rănit alt oficial al României. Acesta a reiterat angajamentul profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional.

„Condamn cu fermitate atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanțe familiei îndoliate și urez însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit în același atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional”, arată mesajul președintelui Klaus Iohannis transmis, marți seară, de Administrația Prezidențială.

UPDATE 21:00 Leș: În funcție de ce e nevoie suntem la dispoziție

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a anunțat, marți seară, după atacul terorist din Kabul în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României a murit, iar altul a fost rănit, că instituția pe care o conduce este pregătită să intervină în funcție de ce e nevoie.

„Din păcate, se întâmplă astfel de tragedii. În campusul în care-și desfășoară activitatea Ambasada României, a avut loc acest atac terorist, îndreptat împotriva unor cetățeni străini, de data aceasta un cetățean român a fost ucis, respectiv unul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât mai repede posibil în Europa și vom vedea care va fi evoluția stării de sănătate a acestuia. În funcție de cererile pe care ni le vor da cei de la Ministerul Afacerilor Externe, vom lua deciziile cele mai bune. În funcție de ce va fi nevoie, de avioane de transport , noi vom fi la dispoziție astfel încât să putem transfera pe cei răniți și să vedem care sunt măsurile de luat pentru ambasadorul decedat”, a declarat Gabriel Leș, la Antena 3.

UPDATE 20:40 Dăncilă: Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, un act de o cumplită cruzime

Premierul Viorica Dăncilă a condamnat, marți, atacul terorist de la Kabul, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit, precizând că acesta nu abate statul român din lupta contra terorismului.

„Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost uciși mai mulți cetățeni străini și peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea și nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaționali, în lupta împotriva terorismului. Transmit condoleanțe familiei cetățeanului român care și-a pierdut viața în urma acestui atac, precum și tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniți le doresc multă sănătate și putere pentru a se recupera cât mai rapid. Guvernul României își reafirmă sprijinul pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității durabile în Afganistan”, a transmis Viorica Dăncilă, pe Facebook.

UPDATE 20:12 Mănescu: A fost țintită Ambasada României la Kabul. Diplomatul român și-a dat viața pentru ceilalți

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat, marți seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susținut timp de câteva ore și că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

Este un moment foarte tragic pentru România pentru că un om și-a pierdut viața, un om tânăr și-a dat viața pentru a-i salva pe ceilalți, într-un efort de a combate acest atac terorist. Este incredibil că avem în continuare aceste atacuri teroriste. Este la ordinea zilei această situație și este incredibil. A fost țintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susținut cu mașini capcană, tiruri de mitralieră, așa cum sunt obișnuiți teroriștii talibani să acționeze”, a declarat Ramona Mănescu, la Antena 3.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice și avea 43 de ani.

Ramona Mănescu a mai spus că nu au existat informații anterioare despre iminența atacului terorist.

„Este dureros că am pierdut un om, era născut în 1976, este o pierdere pe care nu o putem trece ușor cu vederea. Am transmis susținerea noastră familiei, ne vom ocupa să-i aducem pe toți acasă , să refacem clădirea misiunii în condiții de securitate”, a completat ministrul.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomați români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, și durând câteva ore după miezul nopții.

„A fost un asalt cu mitraliere, au fost mașini capcană, cu tiruri. Dimineața au reușit să-i scoată de acolo, să-i evacueze și acum sunt în siguranță. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat și alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment”, a mai spus Ramona Mănescu.

Ministrul a precizat că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au fost informați despre tragedie și că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naționale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

Știrea inițială:

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit MAE, cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Reprezentanții MAE precizează că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

„Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar”, arată sursa.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit.

Ministerul condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

„Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite”, mai transmite MAE.

Cel puțin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, au informat serviciile de urgență, relatează Reuters.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația