Un asistent medical este suspectat că a ucis 300 de pacienți. Deocamdată a admis câteva zeci de crime

Un asistent medical este suspectat că a ucis 300 de pacienți. Deocamdată a admis câteva zeci de crime
Un asistent medical din Germania a recunoscut că a comis zeci de crime, dar există suspiciuni că ar fi fost omorâți aproximativ 300 de pacienți, investigațiile fiind în curs, informează cotidianul The New York Times.

Noul asistent medical venise la secția de terapie intensivă a Spitalului Delmenhorst, situat în apropierea orășelului Oldenburg (nord-vestul Germaniei), cu o scrisoare de referință foarte bună, care îl descria drept o persoană care lucra „independent și conștiincios”. În momente de criză, reacționa „rațional și era corect din punct de vedere tehnic”,  informează cotidianul The New York Times.

Astfel, în spital nu au existat deloc suspiciuni asupra asistentului medical Niels Högel.

Însă, după patru luni, o pacientă, Brigitte A., a murit sub îngrijirea sa. Au urmat alții – Hans S., Christoph K. și Josef Z.

În prezent, Niels Högel, în vârstă de 42 de ani, este considerat cel mai prolific criminal în serie din Germania într-o perioadă de pace. Autoritățile suspectează că a omorât circa 300 de pacienți în perioada 2000-2005.

 

Autoritățile au avut nevoie de mai mult de un deceniu pentru a efectua o anchetă completă, fiind exhumate peste 130 de cadavre în Germania, Polonia și Turcia. Niels Högel a recunoscut omorârea a 43 de oameni, nu a negat uciderea altor 52, dar a negat ferm omorârea altor cinci.

Numărul de crime și perioada îndelungată până la apariția suspiciunilor au generat întrebări incomode în Germania, inclusiv dacă ierarhia strictă și predilecția pentru proceduri, care în trecut au facilitat crimele comise de regimul nazist, i-au permis lui Niels Högel să ucidă atât de mult timp fără a fi prins.

„Dacă este posibil ca în Germania să se ignore peste 300 de crime comise în 15 ani, ce altceva mai este posibil? Ce este necesar pentru ca oamenii din Germania să se ridice și să acorde atenție unor lucruri”, spune Christian Marbach, al cărui bunic a fost o victimă a lui Niels Högel.

Frank Lauxtermann, singurul fost coleg care a depus mărturie în mod deschis despre activitatea lui Niels Högel, a declarat: Suspectul a fost protejat de o „cultură marcată de întoarcerea privirii în altă parte și ținerea capului jos”.

Niels Högel este deja condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a doi pacienți și pentru implicare în moartea altor patru. În prezent, este vizat de al treilea proces judiciar, fiind acuzat de omorârea a peste 100 de pacienți, dintre care 36 la clinica din Oldenburg, iar alți 64 transferați în Delmenhorst, o suburbie a orașului Bremen.

 

Inchide