Un celebru fotograf a murit pe o stradă din Paris, după multe ore de agonie, fără ca oamenii să-l ajute. „A fost ucis de indiferență”

Un celebru fotograf a murit pe o stradă din Paris, după multe ore de agonie, fără ca oamenii să-l ajute. „A fost ucis de indiferență”
Sursă foto: Flamencophil/captură YouTube
Publicat: 27/01/2022, 19:16
Actualizat: 27/01/2022, 19:29

René Robert, un fotograf în vârstă de 84 de ani, a murit de hipotermie pe asfaltul unei străzi din mijlocul Parisului. În tot acest timp, niciun trecător nu i-a acordat atenție. Ulterior, o persoană fără adăpost a chemat salvarea, însă a fost prea târziu, scrie  cotidianul francez Le Figaro.

René Robert avea origini franco-elvețiene și era cunoscut în lumea artistică pariziană pentru fotografiile sale care ilustrau dansatorii de flamenco.

Pe 19 ianuarie, artistul s-a prăbușit pe stradă în timp ce își făcea plimbarea obișnuită în jurul casei sale, aflată pe strada din cartierul Turbigo.

Când medicii au ajuns la fața locului, chemați de un om al străzii, era deja dimineață. René Robert zăcea pe trotuar de mai bine de nouă ore, fără ca un trecător să-l fi băgat în seamă. Strada unde și-a dat ultima suflare se află între Place de la République și Les Halles, scrie Le Figaro.

Artistul a fost imediat transportat la spital Cochin din Paris într-o stare de hipotermie extremă și, din nefericire, nu a mai putut fi salvat.

”Indiferența l-a ucis”

Jurnalistul şi prietenul fotografului, Michel Mompontet, a declarat pentru canalul francez BFM TV că René Robert a fost „ucis de indiferenţă” după ce a zăcut nouă ore pe stradă.

Îi plăcea aerul rece, trecătorii. Se plimba pe străzi și apoi se amesteca printre oameni, în nopțile albe ale Parisului. Era micul lui obicei”, a povestit prietenul său, muzicianul și publicistul Michel Mompontet.

Fotograful s-a născut în 1936 în oraşul elveţian Fribourg. El era un cunoscător al lumii flamenco şi a portretizat artişti cunoscuţi precum Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia sau Estrella Morente.

„Fie prin cânt, baza acestei arte, chitară sau dans, ea ne aduce momente de bucurie, graţie, suferinţă resemnată sau furie, dar şi eleganţă, senzualitate şi, de multe ori, o mare profunzime”, a declarat el, citat de EFE.

Crucea Roșie din Franța trage un semnal de alarmă. Potrivit reprezentanții organizației, peste 600 de persoane mor anual pe străzile Parisului.