Un consultant britanic îi ia apărarea ziaristului Sky News care a trucat un reportaj: România seamănă cu Turcia, încalcă libertatea presei

Un consultant britanic îi ia apărarea ziaristului Sky News care a trucat un reportaj: România seamănă cu Turcia, încalcă libertatea presei
Publicat: 05/09/2016, 18:59

În articolul intitulat „Mandatul European de Arestare le dă putere tiranilor din România. Premierul ar trebui să renunțe la el”, consultantul în afaceri publice Damien Phillips susține că problema cu care se confruntă Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, are la bază politicile sistemului „autoritar” din țară care seamănă cu regimul lui Ceaușescu și care suprimă criticile aduse Adminsitrației de către presă. Philips solicită premierului britanic Theresa May să retragă țara din sistemul mandatului european de arestare.

„Theresa May a promis țării în 2014 că problemele în ceea ce privește mandatul european de arestare au fost rezolvate și că va lupta pentru ca Marea Britanie să facă parte din nou din sistem. România este doar un exemplu despre cum acest sistem nu doar că eșuează în a susține statul de drept, ci și ajută regimurile autoritare să suprime criticile”, începe acesta articolul.

Consultantul critică Administrația din România, susținând că aceasta exercită un control asupra instituțiilor mass-media din țară.

„Luați drept exemplu poziția statului român chiar și pentru libertățile civile de bază. Rețeta pentru controlul media în acest stat UE este mult prea obișnuită. Atunci când un jurnalist critică Guvernul, trimiteți agenți sub acoperire pentru a aduna informații despre țintă, veniți cu acuzații false la adresa lui, îl defăimați public prin intermediul instituțiilor voastre media controlate de stat și apoi îi instruiți pe presupușii voștri procurori independenți să îi testeze legat de acuzații false. Acolo merg jurnaliștii voștri independenți”, declară Damien Phillips.

Philips îl susține pe jurnalistul britanic de investigație Stuart Ramsay, care, spune el, „a avut îndrăzneala să publice un reportaj despre traficanții români de arme”.

„El a avut îndrăzneala să publice un reportaj despre traficanții români de arme care doreau să vândă teroriștilor armanent militar de origine rusă. În timp ce serviciile britanice de securitate avertizează cu privire la posibile atacuri de tipul celor de la Paris, bandele din România vând arme oricui vrea să le cumpere.

„Bruxelles-ul a lansat o investigație privind controlul la frontiera română, însă în loc să îndrepte această greșeală, România ales să îl atace repede pe mesager. Dacian Coloș, premierul României, a criticat – catalogând drept inacceptabilă denigrarea unei țări fără dovadă. Pe data de 17 august, Ramsay a fost acuzat oficial de către Unitatea Specială română de Luptă Antiteroristă. Procurorii au invocat o lege obscură a securității naționale « privind furnizarea de informații false» iar Ramsay și cei doi colegi ai lui sunt acum urmăriți penal pentru formarea unui «grup infracțional organizat»”, declară acesta.

Consultantul îi apără pe Dan Adamescu și pe fiul său, Alexandru Adamescu, despre care spune că au fost acuzați pe nedrept.

„Cât privește presa din România, situația este chiar mai gravă. Dan Adamescu, patronul ziarului România Liberă, a fost acuzat de către fostul premier Victor Ponta de corupție după ce a decis că Adamescu a publicat prea mute articole critice despre escrocheriile lui (…) Adamescu a fost declarat imediat vinovat în prima zi a procesului său de către un judecător care a spus că «el trebuie expus rușinii publice» (…).

Fiul său, Alexandru Adamescu, (…) a (…) atras atenția la Londra cu privire la nedreptatea care se face în țara sa. (…) România a reacționat rapid pentru a anihila acest conflict. Adamescu junior a primit dintr-o dată aceleași acuzații ca tatăl său, la peste un an după ce procesul tatălui lui s-a încheiat. Un judecător român a emis un mandat local de arestare pe numele lui Alexandru Adamescu după doar douăzeci de minute de dezbatere. Fragmente din hotărâre au fost transmise către presa care colabora, care a tipărit fără discuții propaganda oficială”.

„România pare hotărâtă să folosească orice armă din arsenalul UE pentru a submina valorile pe care a promis să le susțină atunci când a aderat în 2007”, a mai criticat acesta.

Damien Phillips critică România pentru ocuparea locului în UE doarece, potrivit lui, țara „a eșuat în a trece de aproape fiecare capitol al acquis-ului comunitar”. El susține că „structurile de putere nereformată care guvernează statul trimit la perioada când aceasta era condusă de dictatorul comunist Nicoale Ceaușescu”.

„România și-a ocupat locul în clubul UE în pofida faptului că a eșuat în a trece de aproape fiecare capitol al acquis-ului comunitar «nenegociabil». Reformele sale minime înseamnă că țara este încă guvernată de structuri de putere nereformată care trimit la perioada când aceasta era condusă de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Este posibil să fi asimilat legile de la Bruxelles la un nivel declarativ dar, în realitate, lucrurile merg ca în vremurile bune ale Securității, poliția secretă a lui Ceaușescu”, scrie acesta.

Phillips face comparație între România și „Turcia lui Erdogan, cu libertatea călcată în picioare”.

„Dând în judecată propria presă liberă și persecutând pe toată lumea, pe oriunde, oricine îndrăznește să critice regimul, România confirmă faptul că în pofida cernelii vărsate și a bunăvoinței arătate, nu a progresat deloc de când a avut loc coșmarul autoritar al Securității controlate de Ceaușescu. Acum seamănă mai mult cu Turcia lui Erdogan, cu libertatea călcată în picioare. (…) Poliția și instanțele britanice au datoria de a acorda la fel de multă încredere statului român cât acordă Germaniei sau Danemarcăi”, afirmă el.

„Parlamentarii britanici se confruntă cu un adevăr incomod astăzi, la întoarcerea din vacanță. Atât în cazul lui Ramsay cât și al lui Adamescu, în conformitate cu legislația UE în vigoare, există puține lucruri pe care autoritățile britanice le pot face în legătură acuzațiile absurde ale României. În pofida stării precare în care se află justiția românească, care este un secret deschis în rândul judecătorilor britanici, ei trebuie să o accepte ca atare, mulțumită sistemului mandatului european de arestare”, susține consultantul.

„Ramsay va fi audiat la Londra de o comisie de procurori români antiteroriști. Dacă ei decid că acesta este un infractor și că va fi acuzat, tribunalele britanice nu vor putea face nimic împotriva extrădării sale, ca și în cazul lui Adamescu (n.r. Alexandru Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, este rezident în Londra). Ele nu vor avea voie să verifice baza acuzațiilor – vă amintiți principiul de încredere mutuală între Marea Britanie și România – și nu vor avea altceva de făcut decât să îi pună pe Ramsay și pe Adamescu în primul avion spre București unde vor lua parte la un proces de spectacol care l-ar face mândru pe Ceaușescu”, arată articolul.

Consultantul face apel la oprirea abuzului la adresa sistemului britanic judiciar prin retragerea țării sale din sistemul mandatului european de arestare.

„Este timpul să punem capăt abuzului la adresa sistemului nostru judiciar de către Guvernele care nu au niciun respect real pentru statul de drept și pentru separarea puterilor. În timp ce Marea Britanie se îndreaptă către Brexit, ar trebui să ne retragem din sistemul mandatului european de arestare și să reafirmăm sitemului nostru juridic de renume mondial încă o dată”, încheie acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari