Un cunoscut blogger cecen, critic acerb al liderului Ramzar Kadîrov, ar fi fost asasinat în Suedia

Un cunoscut blogger cecen, critic acerb al liderului Ramzar Kadîrov, ar fi fost asasinat în Suedia
Sursa FOTO: Captură video Youtube
Publicat: 05/12/2022, 14:16
Actualizat: 05/12/2022, 14:20

Bloggerul Tumso Abdurakhmanov, un critic acerb al liderului cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi fost ucis în Suedia. Bărbatul ar fi fost împușcat mortal în noaptea de 1 spre 2 decembrie, confirmând astfel informațiile anterioare privind asasinarea sa.

Informația a fost făcută publică de câțiva colegi ai bărbatului, care au declarat pentru serviciul în limba rusă al Radio Europa Liberă că bloggerul ar fi fost împușcat mortal în noaptea de 1 spre 2 decembrie.

Autoritățile suedeze nu au emis până acum nici o declarație cu privire la presupusul asasinat, mai transmite sursa citată.

Fluxul Telegram 1ADAT al opoziției cecene a confirmat, de asemenea, că Abdurakhmanov a fost ucis și că fratele său, Mukhammad Abdurakhmanov, se află sub protecția forțelor de securitate suedeze.

Rapoartele potrivit cărora Abdurakhmanov, în vârstă de 36 de ani, ar fi fost ucis au apărut pe rețelele de socializare în 1 decembrie, dar nu au putut fi confirmate.

Oficialii suedezi au declarat pentru RFE/RL la 2 decembrie că nu au nicio informație despre locul unde se află Abdurakhmanov.

Tumso Abdurakhmanov, un popular blogger de pe YouTube care l-a criticat dur pe Kadîrov, a părăsit Rusia în 2015. El a primit azil politic în Suedia.

Acesta nu a mai postat pe canalul său Telegram din seara zilei de 30 noiembrie. „În mod normal, Tumso avertizează când canalul său Telegram nu va fi activ, dar ieri nu a făcut-o”, a scris un comentator sub postare.

Ultimul videoclip de pe YouTube al lui Abdurakhmanov a fost postat în urmă cu câteva săptămâni.

În ianuarie 2021, doi cetățeni ruși din Cecenia au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea în Suedia, după ce au fost condamnați pentru că au încercat să-l ucidă pe Abdurakhmanov în februarie 2020.

Unul dintre bărbați, Ruslan Mamayev, a declarat că a acționat la ordinul autorităților cecene, care i-au promis că îi vor plăti 50.000 de euro (50.000 de dolari).

Kadîrov, care conduce Cecenia din 2007 , este acuzat în mod frecvent de grupuri rusești și internaționale pentru drepturile omului de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv comandarea de răpiri, tortură, execuții extrajudiciare etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase