Un descendent al familiei Ghika conduce funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima pentru Rege”

Un descendent al familiei Ghika conduce funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima pentru Rege”
Generalul maior cu origini românești, Christopher Ghika, conduce funeraliile reginei Elisabetha a II-a / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 14/09/2022, 14:10

Românul Christopher Ghika, general maior și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este responsabilul cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a. El este descendent al familiei Ghika-Comănești, fiul lui John Ghika și nepotul prințului Dimitry Ghika Comănești și al prințesei Valentine Bibescu, iar străbunica lui a fost Martha Bibescu.

Prezent într-o emisiune la postul de televiziune britanic BBC, Ghika a declarat că: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege”.

Potrivit generalului Ghika, la paradă vor participa între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate. El a declarat pentru BBC Radio 4: „Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră”.

„În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială”, a adăugat generalul Ghika.

Generalul cu origini românești a fost și cel care a condus Batalionul 1 Gardă Irlandeză („Irish Guards”) în cadrul ceremonialului funerar al Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, de anul trecut.

Palatul Buckingham a anunțat că funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00 (13:00, ora României). Funeraliile reginei vor fi primele funeralii de stat care au loc în Marea Britanie de la cele ale premierului Winston Churchill, în 1965.

Trupul neînsuflețit al reginei va fi dus la Westminster Abbey, acolo unde s-a căsătorit și a fost încoronată, și apoi va fi transportat la Windsor pentru a fi înmormântată în cavoul regal.

Christopher Ghika, generalul maior britanic cu legături în Comănești

Christopher Ghika este descendentul dinastiei Ghika, o familie nobilă care a stăpânit peste Moldova și Țara Românească în perioada 1658 – 1859 (când s-a realizat Unirea Principatelor). John Ghika, tatăl lui, este fiul cel mai mare al prințului Dimitry Ghika Comănești și al prințesei Valentine Bibescu și a fost la rândul său ofițer al gărzilor irlandeze, o unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice.

Cariera lui Christopher Ghika începe din anul 1993, în cadrul „Irish Guards” și a participat, de-a lungul vremii, la diferite misiuni internaționale cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. De asemenea, Ghika a fost și comandantul adjunct al coaliției militare conduse de SUA împotriva grupării teroriste Stast Islamic (ISIS), în cadrul operațiunii Inherent Resolve.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun