Un dezvoltator din Dubai vrea să ridice cel mai înalt turn de birouri din lume

Un dezvoltator din Dubai vrea să ridice cel mai înalt turn de birouri din lume
Publicat: 20/08/2013, 12:46
Actualizat: 20/08/2013, 12:46

Administratorul unei platforme industriale din Dubai vrea să ridice cel mai înalt turn de birouri din lume, cu o înălțime de peste 520 de metri și un cost estimat la aproximativ un miliard de dolari, deși aproape jumătate din spațiile de birouri din metropolă sunt neocupate, transmite Bloomberg.

Ahmed Bin Sulayem, președintele zonei industriale Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), deținută de stat, a declarat că Dubai poate atrage chiriași și investitori cu un astfel de proiect deoarece multe dintre spațiile de birouri și comerciale existente nu pot acomoda companii mari.

Bin Sulayem a participat la dezvoltarea Almas Tower, un turn de birouri cu 68 de etaje, inaugurat în 2007, care era la acea dată cea mai înaltă clădire din Dubai.

Almas Tower este ocupat în proporție de 100%, cu alți potențiali chiriași pe lista de așteptare, a precizat Bin Sulayem.

„Criza ne-a arătat că proiectele bine proiectate, bine gândite, vor avea întotdeauna valoare și vor atrage cerere. Rămânem fără spațiu, iar cel mai înalt turn comercial din lume va contribui la atragerea mai multor companii”, a declarat oficialul.

În prezent, cea mai înaltă clădire de birour din lume este Taipei 101, din Taiwan, la 508 metri și 101 etaje.

Boom-ul pieței imobiliare din Dubai a lăsat în urmă un stoc uriaș de spații de birouri neatractive pentru companii din diverse motive, de la design la locație și chiar acționariat.

De multe ori, companiile interesate de spații de peste 5.000 de metri pătrați nu pot găsi proprietăți existente adecvate și caută tot mai des dezvoltatori dispuși să construiască spații în conformitate cu exigențele clientului, potrivit unui raport al casei de brokeraj Jones Lang LaSalle.

Aproximativ 45% din spațiile de birouri din Dubai sunt neocupate, potrivit companiei de brokeraj CBRE Group.

Turnul vizat de Bin Sulayem ar avea o înălțime de cel puțin 520 de metri și s-ar afla în centrul unui complex de 107.000 de metri pătrați, cu spații comerciale generoase pentru companii, a afirmat Mathew Lomax, director în cadrul DMCC, compania de stat care administrează platforma industrială.

Proiectul ar urma să fie realizat în cinci ani, cu un cost estimat la 1 miliard de dolari. Administratorii intenționează să vândă jumătate din spații și să ofere restul în chirie.

Construcția nu va începe însă prea curând, notează Bloomberg. DMCC nu are încă un proiect, nu a desemnat vreo companie de construcții, iar finanțarea nu este încă asigurată. Bin Sulayem a afirmat că banii vor veni cel mai probabil din avansuri de la cumpărători, credite și obligațiuni islamice.

Analiștii CBRE specializați pe Emiratele Arabe Unite consideră că cererea pentru spații de birouri din partea companiilor mari nu justifică un proiect de acest tip. Costurile ridicate asociate unei clădiri foarte înalte implică chirii și prețuri de vânzare mai mari, care probabil nu vor fi pe placul companiilor.

„De ce cel mai înalt turn? Va fi ineficient și nu are rost să construiești o clădire ineficientă într-o locație atât de bună. Corporațiile nu caută să cheltuiască sume fantastice”, comentează pentru Bloomberg Matthew Green, analist șef pe Emiratele Arabe Unite la CBRE.

Bin Sulayem susține însă că DMCC discută deja cu șapte bănci cu intenții serioase, inclusiv instituții străine interesate de viitorul turn. Deși nu există încă un proiect, Bin Sulayem spune că a fost contactat de investitori interesați să cumpere 25 de etaje din clădire.

CBRE estimează spațiile de birouri vacante din Dubai vor crește la 50% din total până la finele anului 2015, odată cu intrarea pe piață a stocurilor aflate în construcție.

Cartierul financiar central al metropolei are o rată de neocupare de 31%, potrivit Jones Lang LaSalle.

DMCC operează una dintre zonele comerciale libere din Dubai, unde companiile beneficiază de scutiri de taxe timp de 50 de ani după realizarea unei investiții, fără restricții la repatrierea capitalului și cu reglementări simplificate.

Platforma DMCC găzduiește peste 7.000 de firme și companii și deține 27 de turnuri de birouri și spații comerciale.

Dubaiul a reușit în trecut să ducă la bun sfârșit diverse proiecte imobiliare record. Emmar Properties a vândut toate spațiile rezidențiale din turnul Burj Khalifa înainte de finalizarea construcției, în 2010, și a început extinderea Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume după suprafață.

Palm Jumeirah, insula artificială construită de grupul Nakheel, prezintă unele dintre cele mai ridicate prețuri din regiune, iar compania a anunțat în acest an că va ridica încă 102 vile pe insulă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern