Un elvețian răpit în 2012 în Filipine, ostatic al Abu Sayyaf, s-a eliberat fugind

Un elvețian răpit în 2012 în Filipine, ostatic al Abu Sayyaf, s-a eliberat fugind
Publicat: 06/12/2014, 15:23

Lorenzo Vinciguerra, un specialist amator în ornitologie, capturat în februare 2012, le-a scăpat rebelilor din Abu Sayyaf în timpul acestor confruntări armate, pe Insula Jolo, și a fost recuperat de către militari.

El a fost rănit cu o macetă și s-a tras asupra sa în timp ce fugea să scape de răpitori, dar a fost rănit ușor și a reușit să se alăture militarilor filipinezi.

„A fugit în timp ce bandiții trăgeau asupra lui, dar a reușit să scape”, a declarat pentru AFP colonelul Alan Arrojado, comandantul militar local.

Vinciguerra le-a povestit militarilor că l-a ucis pe unul dintre răpitori, luptând cu el pentru a lua o macetă, au declarat colonelul Arrojado și colonelul Restituto Padilla, un purtător de cuvânt al armatei naționale. Însă armata nu a putut să confirme spusele elvețianului.

Potrivit colonelului Arrojado, militari filipinezi, care au acționat în baza unor informații secrete, i-au reperat pe rebeli într-o zonă de junglă luxuriantă, în apropiere de Patikul, un oraș de pe Insula Jolo, un bastion al rebelilor din Abu Sayyaf.

„Totul s-a petrecut în junglă, în obscuritate. Am dat ordin să nu se tragă orbește. Dar i-am găsit”, a declarat comandantul pentru AFP.

Armata a anunțat că un olandez, Ewold Horn, care a fost capturat în același timp cu Vinciguerra, nu a putut să fugă, iar autoritățile apreciau că este în continuare captiv. Fostul ostatic elvețian a declarat, potrivit armatei, că Horn nu a putut să fugă din cauza unei dureri de spate.

Armata continua să efectueze cercetări în zonă, pentru a găsi gruparea care-l deține pe Horn.

Vinciguerra și Horn efectuau împreună, în februarie 2012, o expediție cu scopul de a fotografia păsări rare pe arhipelagul izolat Tawi-Tawi, în apropiere de Insula Jolo, în sudul Filipinelor, unde au fost răpiți de persoane înarmate necunoscute care i-au livrat grupării Abu Sayyaf.

Atunci când au fost răpiți, Vinciguerra avea 47 de ani, iar Horn 52 de ani.

Gruparea Abu Sayyaf este considerată responsabilă de cele mai grave acțiuni teroriste din istoria Filipinelor. Ea este acuzată de comiterea unui atentat împotriva unui feribot, la Manila, soldat cu peste 100 de morți, și a numeroase răpiri de străini, pe care-i eliberează în schimbul unor sume enorme de bani pe care le cer ca răscumpărare.

Gruparea este considerată organizație teroristă de către Statele Unite, care oferă asistență și antrenament armatei flipineze împotriva acestor rebeli.

Numeroase guverne străine își sfătuiesc cetățenii să nu viziteze insulele arhipelagului Tawi-Tawi și alte insule din Filipinele de Sud, considerate bastioane ale Abu Sayyaf și altor grupări islamiste.

Un lider al grupării islamiste a jurat credință grupării Statul Islamic (SI) – împotriva căreia luptă o coaliție internațională în Irak și în Siria – într-o înregistrare postată pe Internet în iulie.

Guvernul filipinez consideră Abu Sayyaf drept o grupare criminală – și nu ideologică -, implicată în răpiri cu scopul de obține bani prin răscumpărări.

Abu Sayyaf a eliberat în octombrie doi germani pe care-i deținea de șase luni. Autoritățile germane și filipineze au refuzat să spună dacă s-a plătit o răscumpărare pentru eliberarea lor.

Însă gruparea islamistă a postat după aceea pe Facebook o înregistrare video în care a filmat o cantitate mare de bani – estimată la aproximativ 250 de milioane de pesos filipinezi (5,7 milioane de dolari) – pe care afirmă că a obținut-o în schimbul eliberării celor doi germani.

Potrivit armatei, numărul militanților Abu Sayyaf a scăzut de la câteva mii la aproximativ 400 în ultimii ani, iar unii dintre liderii grupării au fost uciși sau capturați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?