Un fost general american îl acuză pe Vladimir Putin că încearcă să refacă fostul IMPERIU SOVIETIC

Un fost general american îl acuză pe Vladimir Putin că încearcă să refacă fostul IMPERIU SOVIETIC
Publicat: 23/09/2015, 13:40
Actualizat: 23/09/2015, 14:04

Generalul în retragere David Petraeus a recomandat Statelor Unite, într-o audiere în Comisia pentru Serviciu Armat din cadrul Senatului, să instituie zone sigure sigure pentru sunniți în Siria și să trimită trupe terestre în Irak pentru a opri expansiunea Statului islamic (SI).

Fostul comandant al forțelor americane atât în Irak, cât și în Afganistan, a pus semnul egalității între situația actuală din Siria și unul dintre cele mai devastatore accidente nucleare din istoria omenirii.

Siria „este un Cernobîl geopolitic – răspândind instabilitate și extremism în regiune și în restul lumii”, a declarat Petraeus în Comisie, referindu-se la accidentul nuclear care a avut loc în 1986 în fosta Uniune Sovietică. „La fel ca o catastrofă nucleară, repercusiunile a ceea ce se întâmplă în Siria amenință să fie prezente zeci de ani, iar cu cât se permite ca acest lucru să continue cu atât mai grave vor fi pagubele”, a subliniat el.

O parte a soluției în vederea unei stabilizări a Siriei ar implica acordarea unui ajutor în protejarea unor segmente vaste ale populației sunnite de bombardamentele regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, cu scopul de a atrage mai mulți parteneri dispuși să lupte împotriva SI.

„Ei nu vor dori ca noi să-i susținem, dacă noi nu suntem dispuși să-i susținem atunci când sunt atacați de către (președintele sirian) Bashar (al-Assad) și atunci când se află sub atacul ISIS (una dintre abrevierile denumirilor SI) sau Jabhat (Frontul) al-Nusra” și alte grupări afiliate Al-Qaida în Siria, a subliniat Petraeus.

Mai degrabă bombardamentele cu butoaie umplute cu explozivi ale regimului al-Assad decât atacurile SI „au fost principala sursă a victimelor civile, principala motivație a radicalizării care alimentează ISIS și criza refugiaților”, a continuat el.

Patraeus, conducătorul războiului din Irak, în 2007, care i-a raliat pe sunniții privați de drepturi în lupta împotriva Al-Qaida, în această țară, a insistat că implicarea sunniților, atât în Irak, cât și în Siria, este necesară pentru întoarcerea valului împotriva SI.

Statul islamic și Al-Qaida sunt ambele organizații sunnite, în timp ce al-Assad aparține unei ramificații a islamului șiit.

Până în prezent, politica administrației Obama în Siria a constat în susținerea eforturilor de a forma și echipa opoziția moderată siriană să lupte împotriva SI, fără să se implice în sângerosul război civil care devastează țara de peste patru ani.

„În tot Orientul Mijlociu de azi, vechea ordine se prăbușește”, a comentat senatorul republican John McCain din Arizona, președintele Comisiei. „Această dezintegrare a regiunii a fost accelerată de eșecul strategiei și leadershiului Statelor Unite în influențarea în bine a evenimentelor din această parte vitală a lumii”, a adăugat el.

Petraeus i-a replicat că el susține „crearea unor enclave, în Siria, care să fie protejate de puterea aeriană a coaliției”, în care forțe sunnite moderate pot să fie susținute și formate și în care opoziția siriană să poată să se organizeze mai bine în fața unei acumulări continue de forțe rusești pe teritoriul Siriei și a susținerii continue a regimului al-Assad de către Iran.

„Recenta escaladare militară din partea Rusiei în Siria arată, o dată în plus, că, atunci când Statele Unite nu iau inițiativa, alții vor umple golul, adesea în moduri care ne afectează interesele”, a spus Petraeus.

Acțiunile Rusiei în Siria sunt menite să consolideze și să păstreze baza navală și aerodromul rusești situate pe coasta siriană de la Mediterana și să consolideze totodată regimul al-Assad pentru ca Moscova să-și păstreze influența în Orientul Mijlociu, a subliniat Petraeus.

„Eu cred că ceea ce vrea să facă Vladimir Putin este să readucă la viață imperiul rus”, a denunțat generalul american.

În Irak – unde forțele de securitate au fost incapabile să recucerească de la SI centre majore populate ca Ramadi și Mosul – este necesar ca Statele Unite să „exploreze” o posibilă recurgere la forțele americane pe post de avanposturi avansate, în vederea unei colaborări cu unități irakiene selectate în acest sens, cu scopul de a ajuta la coordonarea și stabilirea țintelor atacurilor aeriene ale coaliției de pe teren – ceea ce reprezentanți ai administrației și Pentagonului au respins până în prezent.

În ceea ce privește recentul acord în domeniul nuclear cu Iranul, Petraeus a apreciat că este necesar ca Washingtonul să „spună clar” Teheranului că nu-i va permite niciodată să producă uraniu puternic îmbogățit sau alte materiale nucleare de uz militar în Iran, inclusiv după ce majoritatea restricțiilor vizate de acord vr fi relaxate în timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...