Un fost șef al CIA lansează un avertisment dur la adresa lui Putin: „De el depinde dacă vom avea pace sau război”

Un fost șef al CIA lansează un avertisment dur la adresa lui Putin: „De el depinde dacă vom avea pace sau război
Publicat: 16/02/2015, 18:30

„Eventualitatea unui război în Europa de Est depinde de ceea ce va face președintele Vladimir Putin, dacă dorește sau nu să recunoască pericolele pe care și le-a asumat, odată cu agresiunea din Ucraina. De el depinde dacă vom avea pace sau război„, a declarat Panetta, într-un interviu acordat Der Spiegel.

Leon Panetta, în vârstă de 76 de ani, a fost șeful cabinetului de la Casa Albă în administrația Bill Clinton. Ulterior, Panetta a fost secretar al Apărării și șeful CIA, sub administrația Barack Obama. Panetta s-a retras în primăvara lui 2013 și editura Penguin Press i-a publicat memoriile, „Worthy Fights”, în octombrie 2014.

Potrivit acestuia, „președintele rus dorește să își extindă influența în zonă, visând la vechea Uniune Sovietică”. „Putin încearcă să prevină intrarea unor țări în NATO și UE și crede că poate manipula occidentul după bunul plac. Este clar că Rusia a mințit, în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Putin nu a respectat acordurile de încetare a focului”, a spus Panetta.

Ar trebui să primească Ucraina arme de la țările aliate? „Este important să stabilim că NATO va susține ajutorul militar sau de altă natură, dacă Rusia continuă invazia Ucrainei. Aș continua exercițiile militare, atât cu forțele militare americane, cât și cu cele ale NATO. Totodată, aș aduce în discuție apărarea cu rachete și aș livra arme către Ucraina, pentru a-i transmite un mesaj lui Vladimir Putin. Ultimul lucru pe care l-aș lua în calcul ar fi ca SUA să furnizeze energie pentru țările din jurul Rusiei”, a explicat fostul oficial american.

Panetta a declarat că acțiunile pasive nu vor avea niciun efect: „Vladimir Putin nu poate fi abordat altfel decât prin metode ferme”. „Am eșuat în încercarea noastră de a purta o discuția deschisă pe plan diplomatic și militar. Cele mai mari greșeli ale noastre țin de faptul că răspundem la crize în mod eronat și nu reușim să le evităm. Când se ivește o criză, ne întoarcem spre ruși, încercăm să discutăm cu ei, nu privim întreg tabloul. Acum ne ocupăm de Statul Islamic, de alte crize. Trebuie să menținem un canal de comunicare deschis. Noi păstram o comunicare doar cu Medvedev. Am făcut progrese cu el, dar când a venit Vladimir Putin, a căzut cortina de gheață peste noi și acum plătim prețul”, a declarat Leon Panetta.

Acesta a spus că lumea se confruntă cu numeroase amenințări, dincolo de criza rusească. Coreea de Nord. China. Orientul Mijlociu. „Încercăm să rezolvăm fiecare problemă în parte, dar nu analizăm imaginea generală. Trăim într-un mediu tensionat. SUA trebuie să rămână liderul global, deoarece dacă noi nu conducem lumea, altcineva nu o poate face. Barack Obama este conștient de amenințări. El știe că trebuie să se confrunte cu aceste probleme și află cât de important este să ne asigurăm că SUA deține supremația”.

Der Spiegel abordează o altă criză în discuția cu Panetta, și anume cea arabă: „Terorismul de la nivelul lui 11 septembrie 2001 (ziua atentatelor de la New York, în urma cărora au murit 3.000 de oameni), se află într-o fază de metastază. Terorismul s-a extins în Nigeria, Irak, Siria, Somalia, Yemen și Africa de Nord. Trebuie să ne îmbunătățim serviciile de informații, să derulăm operațiuni de contraterorism, să ne folosim de forțele speciale într-un mod cât mai eficient și inteligent, pentru a combate terorismul”.

Jurnaliștii germani l-au abordat pe Panetta, în calitatea sa de fost șef al CIA, în legătură cu scandalul informatorului agenției în serviciile secrete germane, BND. „Nu am cunoștință de așa ceva, dar relația mea cu serviciile secrete germane a fost foarte bună, am colaborat excelent. Când vine vorba de prieteni, trebuie să colaborăm, nu să rivalizăm. Dacă am fi găsit un spion german în CIA, am fi avut aceeași reacție, este de înțeles…„, a conchis Leon Panetta.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
OBLIGATORIU în fiecare localitate din România. S-a luat decizia ieri, 14 mai 2024. Trebuie să...
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Motivul pentru care Florin Piersic ar fi omis un detaliu care ridică mari semne de...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
OpenAI a lansat o versiune mai rapidă și „mai deșteaptă” a lui ChatGPT
×