• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Un irakian a fost ucis la Atena de extremiști ieșiți la „vânătoare de străini”, inclusiv români

Un irakian a fost ucis la Atena de extremiști ieșiți la „vânătoare de străini”, inclusiv români
Un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică la Atena de către cinci motocicliști care "vânau" străini, a anunțat poliția, potrivit căreia același grup a încercat anterior să agreseze, în aceeași zonă, un român și un marocan, relatează AFP.

Un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică la Atena de către cinci motocicliști care „vânau” străini, a anunțat poliția, potrivit căreia același grup a încercat anterior să agreseze, în aceeași zonă, un român și un marocan, relatează AFP.

Această crimă are loc în contextul în care Grecia este acuzată de nepăsare față de banalizarea violențelor de natură xenofobă.

Tânărul, a cărui vârstă nu a fost precizată, a murit la spital, unde a fost transferat cu „numeroase plăgi provocate de un obiect ascuțit”, potrivit unui comunicat al poliției.

Poliția îi caută pe atacatori, „cinci motocicliști care au încercat anterior, în aceeași zonă, să agreseze un român și un marocan”, se precizează în comunicat.

Modul de operare este același ca în alte zeci de agresiuni comise împotriva unor imigranți, refugiați sau greci de origine străină, comise de-acum în mod frecvent în cartiere defavorizate din Atena și în alte centre urbane, în contextul unei intensificări a activismului neonazist și unei profunde crize sociale și economice.

Într-o rară reacție oficială, ministrul pentru Ordine Publică Nikos Dendias și-a exprimat „profunda tristețe” față de această crimă, exprimând hotărârea statului de a pedepsi asemenea acte, „indiferent de presupusul pretext al autorilor”.

Țara se află, în prezent, în colimatorul unor organizații și organizații nonguvernamentale (ONG), inclusiv Consiliul Europei și Human Rights Watch (HRW), din cauza inacțiunii față de violențele xenofobe, impunității de fapt și chiar garanțiilor oferite autoritorilor acestora, între care sunt suspectați că se află numeroși apropiați ai partidului neonazist Zori de Aur, care a intrat în Parlament cu un scor de 7% în urma alegerilor din iunie.

Retorica anti-imigranți a liderilor politici a fost denunțată săptămâna aceasta și de către Amnesty International (AI), după ce Dendias a apreciat că țara ar urma să se confrunte cu o „invazie de imigranți” fără precedent de la cele ale dorienilor, în secolul al IV-lea înaintea erei noastre.

Asasinarea tânărului irakian are loc după lansarea de către poliție a unei operațiuni vizând îndepărtarea din centrele urbane a imigranților clandestini. Aceasta survine de asemenea arestării, la începutul săptămânii, a unui tânăr pakistanez pentru viol cu consecințe grave asupra unei adolescente, în vârstă de 15 ani, pe Insula Paros.

Inchide