Un mort în China, în urma detonării unor dispozitive explozive lângă un sediu PCC

Un mort în China, în urma detonării unor dispozitive explozive lângă un sediu PCC
Publicat: 06/11/2013, 12:47
Actualizat: 31/01/2019, 21:03

Dispozitive explozive vizând aparent sediul Partidului Comunist Chinez (PCC) din provincia Shanxi (nord) au provocat moartea unei persoane miercuri, au anunțat poliția și presa, după zece zile de la comiterea unui atentat în Piața Tiananmen la Beijing, relatează AFP.

„Au avut loc mai multe explozii succesive, provocate de dispozitive explozive de mici dimensiuni, în apropierea sediului partidului la Taiyuan”, capitala Shanxi, a anunțat poliția din oraș pe contul oficial de microblogging.

Exploziile, care au izbucnit cu puțin înainte de ora locală 8.00 (2.00, ora României), au ucis o persoană și au rănit alte opt, între care una grav, a precizat un site de informații al Guvernului provincial, citând poliția.

Incidente de acest tip, vizând sedii ale partidului unic din China, sunt foarte rare, în contextul în care manifestații de stradă sau alte forme de protest pe teme sociale sau de mediu au devenit destul de frecvente, în pofida accentului pus de către regim asupra „stabilității”. Se recurge la explozibili în gesturi disperate de sinucidere, care antrenează uneori victime colaterale.

Anchetatorii au descoperit la locul unde s-au produs exploziile fragmente de rulmenți cu bilă și „mecanisme explozive folosind circuite electronice”, potrivit agenției oficiale China Nouă, care apreciază că este vorba despre „bombe artizanale”.

Dispozitivele explozive conțin uneori bile din oțel, menite să crească numărul potențialelor victime.

Unele dintre dispozitivele explozive au fost plasate în rondurile de flori de la intrarea în clădirea în care se află sediul Comitetului la nivelul provinciei al partidului, potrivit postului de stat CCTV.

În fotografii postate pe rețeaua Weibo, echivalentul chinez al Twitter, se puteau vedea portiere de vehicule găurite în urma impactului și pneuri perforate. În alte imagini se puteau vedea un parbriz spart și cioburi pe drum.

Într-o fotografie, un bărbat ține în mână bile metalice găsite, se pare, asfalt, la locul respectiv.

Aproximativ 20 de vehicule, parcate pe o rază de 100 de metri, au fost avariate, a precizat CCTV.

Potrivit unor martori, citați de ziarul Caixin, șapte detonări distincte, care au avut loc în decurs de mai multe minute, au fost auzite, iar suflul a fost resimțit puternic, provocând efecte vizibile pe o rază de 100 de metri.

Alți doi martori, citați de agenția China Nouă, au declarat că au auzit un zgomot asurzitor și au văzut fum, după care au asistat la explozia unei camionete.

În alte fotografii postate pe rețele de socializare se observa o coloană de fum gri, mai multe vehicule de pompieri pe o stradă pe care circulația rutieră era interzisă și o mulțime importantă adunată de o parte a arterei.

Pe strada Yingze, unde s-au produs exploziile, la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc un miting la care au participat aproximativ 200 de muncitori care protestau față de faptul că au fost concediați, potrivit unor informații și imagini postate pe Weibo.

„Mai mulți oficiali de rang înalt din Shanxi, inclusiv cei însărcinați cu securitatea publică și gestionarea petițiilor (reclamațiile cetățenilor) s-au reunit de urgență”, a anunțat Caixin pe contul oficial de Weibo.

Această serie de explozii are loc după ce un vehicul cu tracțiune integrală de teren a intrat în mulțime, în urmă cu o săptămână, luni, și a luat foc în Piața Tiananmen, la Beijing, provocând moartea a două persoane, în afară de cei trei ocupanți ai vehiculului, și rănind alte aproximativ 40 de persoane.

Autoritățile chineze au afirmat că acest atentat, în continuare nerevendicat, a fost „susținut” de către Mișcarea Islamică din Turkestanul de Est (ETIM), o grupare separatistă din regiunea autonomă Xinjiang (nord-est), clasată ca organizație teroristă de către ONU.

La sfârșitul acestei săptămâni, la Beijing urmează să aibă loc o plenară a Comitetului Central al PCC, în care vor fi discutate importante reforme economice.

După atentatul din Piața Tiananmen, autoritățile au efectuat o vastă operațiune de cenzură pe Internet, ștergând imagini, mărturii și comentarii.

Invers, numeroase fotografii în care apar pagube ale exploziilor din Taiyuan erau difuzate miercuri pe rețele de socializare chineze, unde evenimentul era comentat de către navigatori pe Internet.

Expresia „Comitetul provincial (al PCC) din Shanxi” era al șaselea cel mai popular subiect pe Weibo, iar cuvintele „explozie (la) Taiyuan” era pe poziția a noua.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?