Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

Redactor:
Gilda Popa
Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal
Colonelul GRU Anatolii Cepiga, decorat de Vladimir Putin, unul din suspecții care l-au otrăvit pe Serghei Skripal. Află cum a fost deconspirat de jurnaliștii de investigație

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că „adevărata identitate” a unuia dintre cei doi suspecți în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenției Reuters.

„Adevărata identitate a unuia dintre suspecții din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucreză la acest caz”, a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigație a publicat o anchetă în care susține că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofițerii de informații ruși suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudent bbc.com. „Grupul Bellingcat susține că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boșirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înțelege că nu există nicio dispută în privința identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boșirov era ofițer de informații rus”, mai notează agenția.

BBC tratează știrea în fraze scurte și seci, din care rezultă că, de fapt, investigația publicată de bellingcat.com confirmă suspiciunile formulate de anchetatorii și preluate de Guvernul britanic, care a susținut că cei doi atacatori erau ofițeri sub acoperire pentru serviciul militar rus, GRU.

„Rusia a negat mereu acuzațiile, iar președintele Vladimir Putin a declarat că suspecții erau civili”, mai scrie BBC. Reamintim că fostul spion Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți de Noviciok în martie, anul acesta. Perechea a supraviețuit, dar Dawn Sturgess – o femeie care nu avea nici o legătură cu acest atac – a murit în iulie, după ce a fost expusă la aceeași substanță.

Ce spun jurnaliștii de investigație care au făcut dezvăluirea

„Bellingcat a reușit să confirme identitatea reală a unuia dintre cei doi ofițeri. Suspectul care folosește identitatea „Ruslan Boșirov” este, de fapt, colonelul Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei. După ce Bellingcat a publicat investigația, mai multe surse din apropierea anchetei au confirmat identitatea suspectului”, scriu jurnaliștii de la bellingcat.com.

Această constatare, continuă investigatorii, elimină orice îndoială că cei doi suspecți erau de fapt ofițeri ruși care operează într-o misiune guvernamentală clandestină.

„Deși civilii din Rusia pot, în general, deține mai mult de un pașaport, niciun ofițer civil – sau chiar un ofițer de informații într-o călătorie în scop personal – nu poate trece frontiera de stat sub o identitate falsă. Această descoperire evidențiază, de asemenea, amploarea riscului asumat de diplomația rusă, prin eforturile depuse pentru a proteja identitatea ofițerilor. Președintele Putin a declarat public că „Boșirov” și „Petrov” sunt civili. Având în vedere faptul că președintele Vladimir Putin înmânează personal, în mod tradițional, distincția de erou al Federației Ruse, este foarte probabil ca Putin să fi cunoscut identitatea colonelului Cepiga, dat fiind faptul că foarte puțini de ofițeri primesc această distincție”, adaugă bellingcat.com.

Cine este colonelul Cepiga?

Anatolii Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigație, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a țării, în apropierea graniței dintre Rusia și China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o școală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forțele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanții marini și ofițerii Spețnaz.

„Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Spețnaz din cel mai îndepărtat oraș rusesc din Khabarovsk, una dintre unitățile de elită Spețnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia și a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârșitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Spețnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operațiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

Având în vedere gradul său actual de colonel, ca ofițer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută și sub denumirea de „conservatorul GRU”, la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei, erou al Federației Ruse. Acest premiu este acordat personal de către președintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com..

 

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Trei femei s-au tamponat pe un pod din Iași. Imaginea care i-a făcut să râdă...
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Momente cumplite la Survivor România. Prin ce trec Jador și Zannidache: ‘Tot împuțiți’
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide