Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

Un ofițer GRU DECORAT de Putin, DECONSPIRAT ca fiind unul dintre SUSPECȚII în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal
Publicat: 27/09/2018, 03:31
Actualizat: 19/11/2018, 14:29

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că „adevărata identitate” a unuia dintre cei doi suspecți în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenției Reuters.

„Adevărata identitate a unuia dintre suspecții din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucreză la acest caz”, a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigație a publicat o anchetă în care susține că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofițerii de informații ruși suspectați de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudentbbc.com. „Grupul Bellingcat susține că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boșirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înțelege că nu există nicio dispută în privința identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boșirov era ofițer de informații rus”, mai notează agenția.

BBC tratează știrea în fraze scurte și seci, din care rezultă că, de fapt, investigația publicată de bellingcat.com confirmă suspiciunile formulate de anchetatorii și preluate de Guvernul britanic, care a susținut că cei doi atacatori erau ofițeri sub acoperire pentru serviciul militar rus, GRU.

„Rusia a negat mereu acuzațiile, iar președintele Vladimir Putin a declarat că suspecții erau civili”, mai scrie BBC. Reamintim că fostul spion Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți de Noviciok în martie, anul acesta. Perechea a supraviețuit, dar Dawn Sturgess – o femeie care nu avea nici o legătură cu acest atac – a murit în iulie, după ce a fost expusă la aceeași substanță.

Ce spun jurnaliștii de investigație care au făcut dezvăluirea

„Bellingcat a reușit să confirme identitatea reală a unuia dintre cei doi ofițeri. Suspectul care folosește identitatea „Ruslan Boșirov” este, de fapt, colonelul Anatoli Cepiga, un ofițer GRU decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei. După ce Bellingcat a publicat investigația, mai multe surse din apropierea anchetei au confirmat identitatea suspectului”, scriu jurnaliștii de la bellingcat.com.

Această constatare, continuă investigatorii, elimină orice îndoială că cei doi suspecți erau de fapt ofițeri ruși care operează într-o misiune guvernamentală clandestină.

„Deși civilii din Rusia pot, în general, deține mai mult de un pașaport, niciun ofițer civil – sau chiar un ofițer de informații într-o călătorie în scop personal – nu poate trece frontiera de stat sub o identitate falsă. Această descoperire evidențiază, de asemenea, amploarea riscului asumat de diplomația rusă, prin eforturile depuse pentru a proteja identitatea ofițerilor. Președintele Putin a declarat public că „Boșirov” și „Petrov” sunt civili. Având în vedere faptul că președintele Vladimir Putin înmânează personal, în mod tradițional, distincția de erou al Federației Ruse, este foarte probabil ca Putin să fi cunoscut identitatea colonelului Cepiga, dat fiind faptul că foarte puțini de ofițeri primesc această distincție”, adaugă bellingcat.com.

Cine este colonelul Cepiga?

Anatolii Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigație, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a țării, în apropierea graniței dintre Rusia și China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o școală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forțele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanții marini și ofițerii Spețnaz.

„Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Spețnaz din cel mai îndepărtat oraș rusesc din Khabarovsk, una dintre unitățile de elită Spețnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia și a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârșitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Spețnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operațiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

Având în vedere gradul său actual de colonel, ca ofițer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută și sub denumirea de „conservatorul GRU”, la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincție de stat a Rusiei, erou al Federației Ruse. Acest premiu este acordat personal de către președintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com..

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU