• Publicat:
Internațional

Un profesor universitar vrea să devină președintele SUA, să promulge o lege și apoi să demisioneze

Lawrence Lessig, un profesor de la Harvard și totodată activist social, dorește să candideze la președinția SUA. Într-un anunț recent, Lessig le-a comunicat reporterilor că este pregătit să îi reprezinte pe democrați la alegeri și încearcă să obțină finanțare. În loc să se bazeze pe donatorii bogați, Lessig va apela la finanțarea online prin crowdfunding și va candida la președinția SUA doar dacă va strânge un milion de dolari până în data de 7 septembrie, care coincide cu Ziua Muncii.

Profesorul universitar speră să „dezamorseze” corupția din Washington și mizează pe o lege care vizează egalitatea între cetățeni, scrie theverge.com.

Lessig consideră că influența banilor asupra politicii a compromis ceea ce ar fi trebuit să fie o democrație reprezentantivă. Astfel, indivizii bogați au reușit să se infiltreze în viața politică și să dețină „pâinea și cuțitul”. Dacă va fi ales, promite profesorul, va deveni un președinte al referendumului și se va concentra asupra adoptării Citizen Equality Act.

Această lege ar modifica modul în care sunt finanțate campaniile electorale, ar garanta dreptul la vot și ar pune frâu „cumetriilor” politice. După ce va realiza acest lucru, Lessig va demisiona și îl va lăsa în locul său pe vicepreședinte.

Până acum, Lessig a strâns 67.000 de dolari și mai are 28 de zile până la finele campaniei de finanțare online. În 2014, acesta a creat Mayday Super PAC (un comitet pentru acțiune politică), pentru a-i susține pe candidați interesați să rezolve problema finanțării campaniilor electorale. Aproape toți candidații susținuți de acest PAC au pierdut alegerile.

Lessig dorește să „taie răul de la rădăcină”, legând fiecare problemă de cea a egalității între cetățenii americani. „Chiar dacă nu voi fi nominalizat, voi avea ocazia să semnalez o problemă majoră, care trebuie să fie tratată cu referire la egalitatea între oameni”, a declarat Lessig.

Inchide